”Vet inte hur vi ska kunna skydda oss”

Damallsvenska oron för landslagsstjärnorna

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Massor av spelare har återvänt till sina klubbar i damallsvenskan efter landslagsuppdrag utomlands.

Det skapar förstås oro i coronatider.

– Jag vet inte hur vi ska kunna skydda oss, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

I veckan har ett stort antal spelare återvänt till sina klubbar i damallsvenskan efter att varit på landslagsuppdrag runt om i världen.

Sportbladets genomgång visar att det handlar om 39 spelare från elva olika landslag som varit ute och spelat turneringar och vänskapslandskamper i fem olika länder.

Det har skapat en viss oro i klubbarna på grund av coronaviruset och man har utarbetat olika strategier för att både hantera oron och begränsa eventuell smittspridning.

”Vi är inga experter”

– Eftersom cupmatchen i helgen blev inställd har vi sett till att inte träffas direkt utan spelarna har fått individuella program, men de är inte satta i någon karantän utan vi har gått efter restriktionerna från svenska förbundet och ses efter helgen, säger FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

– Men det är jättesvårt. Vi är inga experter hur man ska tackla en sådan här sak.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

”Man är orolig”

Rosengård har haft många spelare, svenska som utländska, på olika landslagsuppdrag.

Kan du känna en oro för att spelare ska drabbas av viruset?

– Såklart. Vi har haft fyra spelare hemma i Sverige, resten har varit ute på landslagsuppdrag. Man är orolig för om de har utsatts för någon smitta.

– Våra spelare har inte bara varit på Algarve i Portugal utan Island var till exempel i Spanien och Jelena (Cankovic) var i Serbien för EM-kval. Vi har också ungdomsspelare som varit iväg. Jag vet inte hur vi ska kunna skydda oss. Vi försöker så gott det går, säger Therese Sjögran.

”Alla har anslutit”

Kopparbergs/Göteborg har också flera spelare som kommit tillbaka från uppdrag runt om i världen.

– Vi har haft som rutin att när de landat i Sverige har de hört av sig till mig och så har jag stämt av om de träffat någon som blivit diagnosticerad med corona eller om de har symptom och i så fall vilka. Men inga har haft några symtom så alla har anslutit till laget, säger Matilda Lundblad, läkare i Kopparbergs/Göteborg

– Andra klubbar har satt spelare som kommit tillbaka från samma ställen som våra i karantän i två veckor per automatik. Men den bedömningen har inte vi gjort om man inte varit på högriskplatser.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.