Niva: Jag saknar Dennis Olssons vitryska tröja

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

Ett ögonblick... Erik Niva, 41, som drar igång en ny artikelserie i Sportbladet utifrån några utvalda matchtröjor i den enorma samlingen.

Fokus den här gången ligger på svenskar som spelat i utländska klubbar.

1 av 3
Erik Niva

Jaså, du har inte kastat tröjorna än.

– Närå, även om de har varit rätt långt nere i förrådet ett tag. Men vad gör man i tider som dessa? Gräver i arkiven, letar i gömmorna, går igenom källaren – och då ligger ju plötsligt Teddy Lucics gamla Bayer Leverkusen-tröja från säsongen 2003/04 där och stirrar mig i nyllet. Och mer behövs ju inte för att förflytta mig i både tid och rum. Även om jag inte kan resa rent fysiskt så befinner jag mig plötsligt i en deppig tysk kemikaliestad strax efter millennieskiftet och funderar på hur det egentligen är att spela med Dimitar Berbatov. Och det är ju en känsla jag unnar alla, så tanken är återigen att använda de här tröjorna för att berätta historierna bakom dem. Den här gången är tröjorna jag baxat upp de som svenska spelare använt under sina år som utlandsproffs, så det är det som är inriktningen nu. Vad hände egentligen med Lolo Chanko i AEK Aten 2005/06? Hur var det att heta Kebba Ceesay i Lech Poznan 2015/16? Tro mig, det är frågor ni vill veta svaren på.

1 av 2 | Foto: Omega
Kalle Corneliusson i Napolitröjan.

Du inleder med 23 000 tecken om utpressning, en filmmagnat, Maradona och en vulkan. Så man behöver inte tveka på vem som skrivit. Men du använder inte din egen röst den här gången utan låter spelaren prata i jagform. Varför?

– Eftersom det här ska vara spelarna själva som berättar om ett år, en klubb och en stad i sina karriärer. Jag vill inte redogöra för min egen syn på Napoli säsongen 2004/05 – utan jag vill veta hur det var för Kalle Corneliusson att spela i Napoli 2004/05. Med det sagt är jag själv med och styr berättelserna i riktningar som jag tycker är intressanta, och då dras jag ju mot vulkanerna och utpressningarna.

“Det enda jag och Maradona har gemensamt är att vi är lika många. Det går ju inte att jämföra sig med utomjordingar”. Är det årets finaste citat?

– Nä, det är starkt – men det bästa är inte sagt ännu. Det kommer när Petter Hansson berättar om Monaco säsongen 2010/11.

Vilka andra historier ska vi vänta oss?

– Det begränsas ju lite av vilka tröjor jag kunnat få tag på, men av de svenskar som varit utlandsproffs de senaste 25 åren uppskattar jag att har tröjor från... säg 75 procent av dem. Jonas Thern i Roma 1995? Tobias Linderoth i Galatasaray 2007? Rasmus Jönsson i Buriram United 2019? Jag har er täckt. Men tyvärr kan jag inte ge er allt om Dennis Olssons år i vitryska Torpedo-BelAZ Zhodino, för den tröjan har jag inte kunnat säkra. Och då blir det inget.

Till sist: vad önskar du mest av allt just nu?

– En vanlig hederlig 1–0-förlust efter ett domarmisstag i 92:a skulle faktiskt sitta rätt fint just nu.

1 av 2
Publicerad: