Mejla

Robert Laul

Laul: Det här stinker, Kindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Svensk fotbolls genom tiderna största ekobrottshärva har intagit Härnösand.

Det råder ingen tvekan om vem som är dragplåstret.

Ju längre den första rättegångsdagen led, desto mer illa luktade det.

Det berodde inte på att Daniel Kindbergs skjorta var blöt.

Efter ett antal sorger och åtminstone ett uppskjutningsbeslut kunde Fotbollssveriges blickar till sist riktas mot Härnösand, residensstad i Västernorrlands län samt hemvist för cirka 20 000 invånare inklusive socialdemokratiska landshövdingen Berit Högman.

En gång i tiden kallat ”Norrlands Aten” då staden fram till 1800-talet var den enda i norr som erbjöd högre utbildning. Eller som arkivarien och författaren Tom Sahlén beskrivit dåtidens Härnösand: ”Ljuset i ett råbarkat norrländskt mörker, en strimma av en högre civilisation”.

I dag kan Härnösand inte längre stoltsera med sådana konservatorium utan den som vill ägna sig åt eftergymnasiala studier får flytta fem mil söderut, till Mittuniversitet i Sundsvall.

Att staden plötsligt utgör epicentrum för sportmediernas strålkastarljus beror inte på att fotbollslaget Härnösands FF kan gå upp i serieledning i division III mellersta norrland vid seger mot Frösö IF på lördag.

Kindberg har kommit till stan

I stället handlar det om att Daniel Kindberg är i stan. Härnösand har nämligen det tvivelaktiga nöjet att hysa Ångermanlands tingsrätt, och det är här svensk fotbolls potentiellt största ekobrottshärva genom tiderna just nu får sitt rättsliga efterspel.

Förhandlingarna väntas pågå i ytterligare 18 rättegångsdagar plus eventuell tilläggstid. Att det därefter kommer att gå till förlängning (hovrätten) verkar alla inblandade rörande överrens om, medan straffsparkar (Högsta domstolen) bedöms som mindre troligt.

Bakgrunden är att den person som i media kallas ”Sollefteåföretagaren” – en medåtalad och mångårig vän till Daniel Kindberg – anhölls i Härnösand i april ifjol, och därmed hamnade ärendet i just Ångermanlands tingsrätt. Hela historien startade ytterligare ett år tidigare med att Skatteverket bestämde sig för att titta närmre på mannens flyttfirma som är belägen i Sollefteå.

En skyttekung till advokat

Både Kindberg och ”Sollefteåföretagaren” var förstås på plats när rättegången inleddes klockan nio i morse, precis som den tredje åtalade, ”Peabmannen”, och deras respektive advokater: advokat Granfelt, advokat Nyström och advokat Kullinger.

Kullinger? Olle Kullinger? Japp, stämmer bra det. Skyttekungen Kullinger som sköt upp Enköping i allsvenskan 2002, lockades till Halmstads BK säsongen 2003, men stod inte ut med Jonas Therns tuffa träning och återvände till superettan och Brommapojkarna för att senare utbilda sig till jurist.

Det sägs att Daniel Kindberg bytte advokat till just Olle Kullinger, 45, på grund av denne aldrig har förlorat ett mål. En målmaskin även utanför fotbollplanen, vad det verkar – men nu väntar hans livs mest uppmärksammade match.

Skytteligatiteln i all ära, den här gången råder det ingen tvekan om att advokat Kullinger står i skuggan av sin klient, och det är han förstås inte ensam om att göra.

1 av 3 | Foto: Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands tingsrätt.

Alla släppte allt

Daniel Kindberg skred in i Ångermanlands tingsrätt och alla journalister, fotografer, kameramän och allmänt intresserade släppte vad de hade för händerna. Det handlade om att knäppa ett foto, fånga ett par bildrutor, få ett citat eller åtminstone en skymt av huvudpersonen.

Ledigt klädd i grå kavaj, ljusblå skjorta och ett par blåjeans kryssade Kindberg mjukt genom samlingen med ett bekvämt leende, småpratade med en gammal bekant, kramade om en annan, ja det var som att han välkomnade all uppmärksamhet. Om det var en planerad ”jag har inget att dölja”-approach spelade han rollen perfekt.

Efter den första manglingen på tre timmar hann Kindberg knappt ut från rättssalen innan SVT stack en mikrofon under hans haka. Kindberg förklarade att han inte tänkte ge några intervjuer för att sedan svara utförligt på åtminstone tre frågor till.

”Oskyldig? Nä…”

Jag reagerade på ett av svaren. SVT-reportern frågade:

Så du säger helt enkelt att du är oskyldig?

– Nä…ja, det har jag sagt hela tiden att jag ska bli frikänd, det har ju ingenting med det här att göra. Arbetena är utförda och alla moment som ingår när man utför arbeten är också gjorda, sa Kindberg.

Spontant tänker jag att en oskyldig mans reflex borde vara ”ja för fan, klart jag är oskyldig”, men Kindberg vill hellre prata om att han ska bli frikänd.

Finns det något här eller är det jag som övertolkar? Den juridiska prövningen handlar ju inte heller om att avgöra om Daniel Kindberg är oskyldig, utan om att eventuella brott ska kunna bevisas.

”En blöt skjorta om dagen”

På den tiden Daniel Kindberg fick ägna sig åt att göra Östersunds FK till en framgångsrik fotbollsklubb brukade han upprepa att det krävs ”en blöt skjorta om dagen” för att lyckas. Om första rättegångsdagen fick honom att svettas var det i alla fall inget som syntes. I rättsalen satte han på sig ett par glasögon, följde koncentrerat allt som sades, antecknade, viskade något till advokat Kullinger, men gjorde egentligen inget väsen av sig alls. Han lämnade rättssalen med lika torr skjorta som han klivit in med.

Bevis finns här gott om, en bevisning som så här långt förefaller stark, samtidigt som samtliga tre åtalade nekar till brott. I stället har det sagts att åklagarnas största utmaning i detta komplicerade ekobrottsärende är av pedagogisk art. Nämligen att få rätten att förstå vad det är som har hänt. Sett till första dagen tycker jag att åklagarna lyckades göra det mesta begripligt.

De beskrev en kedja där Östersunds FK-representanter vid upprepade tillfällen slagit larm hos Kindberg när det ekonomiska läget i klubben varit akut. Hur Kindberg då instruerat ”Sollefteåföretagaren” att skicka fakturor till ”Peabmannen”. Hur Kindberg i egenskap av vd kunde justera upp betalplaner mellan sitt bolag Östersundshem och Peab. Och hur de följande utbetalningarna från Peab sammanfallit i tid med att ”Sollefteåföretagarens” lilla flyttfirma kunde sponsra ÖFK med nya miljoner just när kriserna varit som djupast.

Ju fler saltade fakturor, tidsmässiga samband och mejl från Kindbergs panikslagna ÖFK-kollegor som åklagarna presenterade, desto mer stinker hela den här historien. Inte ens en torr Kindberg-skjorta kan dölja det.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.