Djurgården rycker i toppen efter knapp seger mot Mjällby

Publicerad 2021-08-15

Djurgården jublar efter Nicklas Bärkroths 1–0.

SÖLVESBORG. Mot Mjällby var Djurgården tillbaka på segertåget och rycker i tabelltoppen.

Men 1–0-segern imponerade inte spelmässigt.

– Det krävs bättring! säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Djurgården kom till Strandvallen med en färsk derbyförlust i bagaget, hemmalaget med nio matcher utan seger men ett kryss, 2–2, borta mot Örebro senast under tillfällige tränaren Anders Torstensson.

Inför avspark blev det färsk Mjällbystöttning med klubbens nya inmarschlåt “Du går aldrig själv”, skriven av Sölvesborgskillen och Mjällby-supportern Hampus Nennesson.

Mål i sista minuten

Det var länge det mest underhållande på Strandvallen när stora delar av första halvlek var ett sömnpiller – fram till 45:e minuten.

Då släppte Djurgårdens Joel Asoro bollen tillbaka till Magnus Eriksson som på ett tillslag från höger slog ett hårt och djupt inlägg som Nicklas Bärkroth sprang in till 1–0 med pannan.

Det var Eriksson tionde (!) målgivande passning i årets allsvenska och 31-åringen leder assistligan klart.

Det var 29-åringens första mål sedan 3 maj efter en period när Bärkroth inte varit ordinarie hos serieledaren.

I den andra halvleken kom Mjällby mer och mer in i matchen mot ett passivt men försvarsdisciplinerat Djurgården med Hjalmar Ekdal och Jesper Löfgren i spetsen och stabile Jacob Widell Zetterström mellan stolparna.

Bästa läget hade Mjällbys Amin Sarr i en kontring där MFF-lånet avslutade med ett skott över.

Trippelbyte hjälpte inte

Mjällby gjorde ett trippelbyte efter 71 minuter där bland annat lånet från Djurgården, Elias Andersson, kom in på planen.

Hemmalaget fick ett jätteläge nära mål i enormt rörig situation i 86:e minuten men lyckades inte forcera in en kvittering.

Djurgården försvarade sin 1–0-ledning hela vägen, utan att imponera. Trepoängaren innebär att Dif rycker i serietoppen och nu är tre poäng före tvåan Malmö FF.

Tränaren Thomas Lagerlöf var uppriktig och kritisk kring Djurgårdens insats på presskonferensen.

– Jag vet inte vad vi gjorde i paus för sedan lämnade vi skallarna inne i omklädningsrummet. Vi vinner knappt en duell första halvtimman i andra halvlek. Vi får mest jaga och får knappt ihop till fyra passningar, säger ”Tolle”.

– Det krävs bättring! Så sömnigt och långsamt får det inte vara. Det är inte bra nog.

Är ni i en formsvacka? undrar Sportbladet.

– Det skulle jag inte vilja säga. Hade vi skyddat egna målet till varje pris som vi gjorde mot Mjällby i dag även mot AIK så hade vi vunnit den matchen också. Vi gav bort tre mål i den matchen. Det fick även Malmö känna på i går. Ger man bort tre mål så kan man inte vinna, säger Lagerlöf.