Dramatisk effekt när fotbollspubliken uteblir

Här är vad som väntar allsvenskan

Uppdaterad 2020-05-26 | Publicerad 2020-05-25

Bayern München och Eintracht Frankfurt på ett ödsligt Allianz Arena i helgen.

Är det sportsligt rättvist att genomföra fotbollssäsongerna utan publik?

Svaret är nej i Serie A.

Men ja i allsvenskan.

Sedan tyska Bundesliga återstartade den 16 maj har bara tre av 18 matcher vunnits av hemmalaget, uppger statistiktjänsten Opta Joe. Procentsatsen 16,6 procent hemmasegrar är dramatiskt mycket lägre än den på 43,3 procent som var gällande innan corona-uppehållet.

Anledningen är med största sannolikhet avsaknaden av publik.

Alla påverkas

I en nyligen publicerad rapport räknade brittiska forskare på antalet hemmasegrar i 191 fotbollsmatcher som spelats utan publik sedan andra världskrigets slut och jämförde det med motsvarande publikmatcher. De kunde då konstatera att hemmalaget vann 45,8 procent av matcherna när de hade sina fans på plats, och 36 procent när de saknades.

Målsnittet sjönk också från 1,45 mål per match för hemmalaget i matcherna med publik till 1,23 utan. Men det var inte bara spelarna som påverkades.

Bortalaget fick 2,28 gula kort i snitt när matcherna spelades inför publik och 1,9 när det var tomma läktare.

Cristiano Ronaldos Juventus blir av med hemmapubliken inför toppmötet med Lazio.

Lika för alla i allsvenskan

Det är med andra ord en nackdel för de lag som möjligen har ett tuffare matchprogram på hemmaplan under det som återstår av de ännu icke avslutade säsongerna i fotbollsvärlden. Detta då de nu tvingas spela de matcherna utan publik.

Som exempel kan nämnas den italienska ligastriden där Juventus leder en poäng före Lazio men nu förlorat den hemmaplansfördel Lazio hade i vintras (hemmaseger 3-1) inför returmötet i Turin som fortfarande återstår mellan lagen.

Fördelen svenska allsvenskan har är att serien inte är startad och att det därmed verkligen blir lika för alla. Det går kanske till och med att hävda att den sportsliga rättvisan blir större när hemmaplansfördelen nu till stor del är utraderad.

För de allsvenska lagen blir det inte samma orättvisa som i Europa.