Asbaghi: ”Jimmy Thelin ende tränaren som inte blivit ifrågasatt i år...”

Av: Michael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. Vissa supportrar vill se honom sparkad. Sportbladets Robert Laul vill att han tar ett steg nedåt.

Nu besvarar IFK Göteborgs Poya Asbaghi kritiken.

– Så är det alltid i en storklubb. Jimmy Thelin är väl ende tränaren som inte blivit ifrågasatt i år, säger Blåvittränaren.

Efter 1–1 borta mot Örebro – IFK Göteborgs åttonde kryss i årets allsvenska – växte åter kritiken mot Poya Asbaghis tränarskap på sociala medier.

Sportbladets Robert Laul krävde inte Asbaghis avgång, men att han skulle ta ett steg åt sidan för att ge assisterande tränaren Ferran Sibila huvudansvaret i stället.

Inför bortamötet med Kalmar FF besvarade Asbaghi kritiken efter att ett skadedrabbat IFK Göteborg avslutat träningen.

– Så är det alltid i en storklubb. Hur många tränare i allsvenskan har inte blivit ifrågasatta om han är rätt person eller inte i år? Det är väl bara Jimmy (Thelin) som kommit undan de frågorna? Till och med Jon Dahl Tomasson har varit ifrågasatt när Malmö FF ledde allsvenskan.

Vill inte dras med

– Jag får en hel del stöttning från fans också. Jag försöker inte dras med för mycket i det eller det motsatta heller. Jag måste vara mer mittemellan, säger Asbaghi till en liten klunga om tre utsända reportrar i högsommarvärmen på Kamratgården.

– Vad jag tycker om en viss journalist och hur han har betett sig mot mig över tre år är inget jag vill ta upp nu för jag vill inte ha rubrikerna ditåt. Den diskussionen kan jag fortsätta den dagen jag inte är tränare för IFK Göteborg.

Asbaghi.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Asbaghi.

Den 35-årige tränaren menar att det är viktigare att han har spelarna och klubbens stöd.

Unders onsdagseftermiddagen gick IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson ut i ett öppet brev på klubbens hemsida där han skrev om föreningens situation generellt och att man står bakom Poya Asbaghi.

– Det är ett måste att jag har stödet från spelarna. Vi har en jävla tro på saker och ting och det kommer förhoppningsvis även göra att vi vinner fotbollsmatcher, säger Asbaghi.

Är du inte oroad över er långsiktiga utveckling?

– Nej, inte långsiktigt. Jag är mer oroad över hur vi ska hitta de kortsiktiga lösningarna. Vi behöver vinna matcher. Jag vill också att det ska bli lite lugn för spelarna och oss runt omkring. Alla vet hur det är i en klubb som IFK Göteborg när man inte vinner på ett tag.

”Vi är svårslagna”

– Men jag kan inte heller jaga den här snabba lösningen, en seger bara för att lugna ner allting. Då tappar man vad man egentligen behöver göra för att vinna.

– I 20 tävlingsmatcher i år har vi förlorat fyra. Det är det positiva i det hela. Två av de förlusterna är med tio spelare och de två andra är mot Malmö och IFK Norrköping. 

– Det negativa är att vi har en miljon kryss däremellan! De vill vi ha bort. Men vi är svårslagna. Vi har i många fall tagit oss tillbaka, säger Asbaghi som ger ett betydligt mer samlat intryck när det blåser kring honom nu jämfört med krisen för två år sedan.

Att ni är svårslagna, är det den positiva långsiktiga utvecklingen?

– Mentaliteten finns där. Det kommer säkert komma dagar när IFK Göteborg förlorar eller kryssar matcher och är utspelade, men det har inte hänt en enda gång i år. Det är inget vi jublar åt, men är en sanning.

– Det finns en hel del som funkar och annat som inte gör det – och det finns många faktorer som gör att vi har kryssat mer än vi har vunnit.

Vad skulle du vilja ändra på?

– Vinna!

Spelmässigt.

– Små detaljer i allt. Vi har haft lite problem med målskyttet där vi inte varit tillräckligt effektiva. Vi har ändrat till en offensiv balans i laget för att väga upp att vi inte haft en naturlig striker i laget.

– Vi har skapat så många målchanser vi behöver, men den totala balansen har blivit lidande. Vi har släppt in lite fler mål än vi vill på grund av det, säger Poya Asbaghi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.