Djurgårdens CL-dröm i kras direkt

Publicerad 2020-08-19

Djurgården testade tre mittbackar för första gången i år mot Ferencváros i CL-kvalet.

Men trots att man aldrig var nära att hota ungrarna i 0–2-förlusten så var tränare Thomas Lagerlöf fortfarande helt säker på att taktiken var rätt.

– Hade vi ställt upp med en vanlig fyrbackslinje hade det kunnat stå 0–3 efter 25 minuter, säger han.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf varnade inför kvalmötet:

– Gör vi bara en alldaglig djurgårdsmatch är vi chanslösa.

Men en alldaglig insats var precis vad han fick se.

– Vi behövde göra en riktigt stark prestation och även ha lite flyt och några spelare som gör det lilla extra, det hade vi inte, säger Thomas Lagerlöf.

Djurgården, som för dagen ställde upp med tre mittbackar, skapade ingenting av värde och bolltappen avlöste varandra under en tam första halvlek där man dessutom tvingades till ett byte på Emmanuel Banda efter en misstänkt fotskada.

I den 31:a minuten blev till slut ett bolltapp från Jesper Karlström kostsamt. Norske anfallaren Tokmac Nguen bröt, avancerade och satte 1–0 från nästan 30 meter.

– Det är ett väldigt billigt mål. Det tar PK (Bråtveit) i normala fall och vi tappar inte boll där heller normalt sett. Men sådant händer, säger Lagerlöf.

Norsk tvåmålsskytt

Klockan tickade upp på 51 minuter när Dif fick iväg ett första halvtamt avslut på mål från Fredrik Ulvestad. Därefter hade man sedan en lovande tiominutersperiod med lite tryck. Men hoppet om att kunna vända på matchen dog i matchminut 62 när Franck Boli vände upp på mittplan och friställde Tokmac Nguen som tagit en löpning mellan Erik Berg och Jesper Nyholm. Den norske speedkulan placerade kyligt in 2–0 och efter det var Stockholmslaget aldrig riktigt nära. I stället var det målvakten PK Bråtveit som fick jobba för att hålla siffrorna nere. När han i 87:e minuten knockades blodig av ett Ferencváros-knä vid en parad var det en talande bild av kvällen.

”Svårt att veta”

Lagkapten Jesper Karlström var besviken efteråt.

– Det är tråkigt, så klart. Det är en match vi har sett fram emot länge, säger han.

Att laget kom ut med en ny taktisk uppställning var inte avgörande menar han.

– Det finns säkert saker vi kunde ha gjort bättre. Men det är svårt att veta hur det hade blivit annars. Men det var inte det som gjorde att vi förlorade, säger han.

Thomas Lagerlöf tror inte heller den nya uppställningen med tre mittbackar ställde det egna laget.

– Det fungerade väldigt bra, hade vi ställt upp med en vanlig fyrbackslinje i dag så hade det kunnat stå 0–3 efter 25 minuter. Sen hade vi velat ha ut lite mer av anfallsspelet, säger tränaren som dessutom tvingades byta Emir Kujovic i paus med ljumskkänningar.

Ferencváros får möta Celtic i nästa kvalrunda och Djurgården får nöja sig med spel i Europa Leagues kvalspel där laget går in i andra kvalrundan som spelas 17 september. Lottningen sker den 31 augusti.

– Vi måste blicka framåt, vara starka mentalt och försöka gå vidare, säger Jesper Karlström.