Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Zlatan blandar högt med lågt

Publicerad:

Ena dagen hyllad, andra dagen osynlig. Zlatan Ibrahimovic blandar högt med lågt i Milan medan han grubblar över framtiden.

Fotbollen är sannerligen en färskvara.

Han ogillar inte mystik, Zlatan Ibrahimovic.

Om svensken befinner sig i Italien eller på Södermalm om en månad vet fortfarande ingen. Den som har frågat under veckan har fått svar, flera stycken, men oftast innehållslösa. ”Ibra är född för att spela fotboll” följdes upp av ”vi får se”. Nog njöt 38-åringen av den bekväma position som han på egen hand hade satt sig i. Kanske en aning för mycket, men det hör ju till.

Söndagskvällen tillbringades hur som helst i Neapel. Både Napoli och Milan hör till Serie A:s formstarkaste lag och skuggade varandra i tabellen, hemmalaget två poäng framför. Lite typiskt det nutida Milan känns det väl att plötsligt gå obesegrat i fem raka ligamatcher, inklusive vinster mot Lazio och Juventus, men ändå ligga sjua i tabellen. Lite för långt efter Champions League-platserna. Men men, hade Zlatan varit där från början hade Scudetton bärgats för längesedan (hans ord, absolut inte mina).

Hernandez utropstecknet

Den första kvarten på San Paolo handlade mest om Dries Mertens. En läcker soloräd tvingade Gianluigi Donnarumma att sträcka ut fingrarna till max, därefter serverade belgaren en passning till José Callejon som borde ha resulterat i 1–0 för Napoli.

I stället tog Milan ledningen. Ante Rebics lyftning hittade fram till Theo Hernandez som dök upp vid den bortre stolpen. Zlatan i all ära men Hernandez har varit Milans verkliga utropstecken den här säsongen. Han är en sådan där typ av ytterback vars offensiva kvaliteter väger över för eventuella försvarsluckor.

Det krävdes en framstormande Kalidou Koulibaly, långt från eget straffområde, för att få fart på hemmalagets siffror. Mittbacken ordnade en frispark som Lorenzo Insigne med kraft levererade mot mål. Donnarumma, som hade gjort flera viktiga räddningar vid det laget, lyckades inte mota bort bollen och Giovanni Di Lorenzo petade in kvitteringen en stund innan paus.

Foto: GETTY IMAGES

Utbytt efter 60 minuter

Ett tag såg det ut som att Milan skulle ta tag i tillställningen. Napoli tycktes dock accelerera ju längre den andra halvleken led och när Mertens väl gavs chansen kunde inte ens Donnarumma stå emot. Anfallaren sköt ärligt talat bollen rakt igenom målvakten. Stefano Pioli svarade med att plocka av Ibrahimovic, som inte hade fått särskilt mycket uträttat. Det råder vissa frågetecken kring hur väl han går ihop med Rebic. Ibland har svensken en tendens att droppa ner för mycket, och på så sätt skapa ett hål där fram. Denna kväll var en sådan och det gynnade inte Milans offensiva spel.

Från bänken fick han se Milan få ett frikort tillbaka in i matchen efter att Giacomo Bonaventura fallit ganska enkelt. Franck Kessie stegade fram till straffpunkten och drog in kvitteringen. Om jag hade spelat på ett slutresultat på förhand hade det nog varit just 2–2.

Det är märkligt det där, hur snabbt det kan gå i fotboll. För knappt en vecka sedan hyllades Zlatan Ibrahimovic som det mentala monster han är och skillnaden mellan snöplig förlust och seger mot Juventus. Insatsen mot Napoli kommer inte lika många minnas. Som tur är lyckades en fotograf fånga 38-åringen när han, likt en tonårig gymnast, bröstade ner en boll under uppvärmningen. Det var en påminnelse om den extraordinära kreatör han kan vara. Sedan återgick han till att vara 38 år igen.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN