Beviset: Bådas VM köptes med mutor

Offentliggör åtalet – 22 personer pekas ut

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Nu finns det svart på vitt:

Både Ryssland och Qatar mutade till sig fotboll-VM.

”Stora, men inte särskilt förvånande nyheter”, skriver fotbollsikonen Gary Lineker på Twitter.

USA har publicerat hela sitt åtal mot Fifa. Där framgår för första gången svart på vitt att både Ryssland och Qatar delade ut mutor innan de tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022.

Flera högt uppsatta personer pekas ut.

En av dem är Jack Werner, före detta vicepresident i Fifa. Han mottog mutor på motsvarande 50 miljoner kronor, enligt åtalet.

”Mellan november 2010 och april 2011 tog Jack Werner emot totalt 5 miljoner dollar, via över 20 separata banköverföringar till ett konto registrerat i Trinidad och Tobago. Överföringarna gjordes från totalt tio olika skalbolag som alla var registrerade i skatteparadis som Cypern, Anguilla och Brittiska Jungfruöarna”, står att läsa i dokumenten.

22 var korrupta

Enligt åtalet rörde det sig om totalt 22 personer i Fifas exekutivkommitté som tog emot mutor för att rösta på Ryssland och/eller Qatar.

– De allra flesta i Fifa är ekonomiskt oberoende, och de människorna använder ibland de medel de har till buds, nämligen pengar, har den förre ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell, sagt i Olof Lundhs podcast.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN