Matchen sköts upp – med bara minuter till avspark

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Här tar det stopp för Dejan Kulusevski och Parma.
Foto: C More
Här tar det stopp för Dejan Kulusevski och Parma.

Dejan Kulusevski och hans Parma stod redo i spelargången för att gå ut och möta SPAL.

Men de fick vända tillbaka till omklädningsrummen.

Detta efter att den italienska idrottsministern gått ut och bett om att stoppa Serie A-fotbollen på grund av coronaviruset – med blott fem minuter till avspark.

Till slut skulle det dock bli match ändå.

Denna helg var det planerat att Serie A-fotbollen på allvar skulle återupptas efter flera uppskjutna matcher på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien – dock med tomma läktare.

Nu verkar det dock som att det inte blir något spel.

Klockan 12.25 på söndagen, med blott fem minuter till avspark mellan Parma och SPAL, så gick den italienske idrottsministern Vincenzo Spadafora ut och bad det italienska fotbollsförbundet att helt stoppa ligaspelet i landet.

”Ansvar att tänka om”

Detta i led med det spelarfackets ordförande Damiano Tommasi bad om via Twitter under gårdagen.

”Stoppa ligan!! Är inte det här tillräckligt? Stoppa fotbollen. Hälsan kommer först”, skrev Roma-ikonen Tommasi efter nyheten om att italienska myndigheter valt att sätta hela Lombardiet-regionen i isolering på grund av den fortsatta coronavirusproblematiken.

– Jag delar Damiano Tommasis syn och ber även jag om att stänga fotbollsligan, sade Spadafora enligt Football-Italia i sitt uttalande under söndagen.

– Det finns ingen logik för tillfället, medan vi ber våra invånare om enorma uppoffringar för att stoppa spridningen av viruset, att riskera spelarnas, domarnas, tränarnas och fansens hälsa. Jag tycker det är förbundspresidenten Gabriele Gravinas ansvar att tänka om, utan att vänta på den första smittade Serie A-spelaren.

Fick vända i spelargången

Spadaforas vädjan innebar att Parma, där svenske Dejan Kulusevski stod redo att göra sin första Serie A-match på en månad, och SPAL fick vända i spelargången efter att domarna informerat spelarna om idrottsministern uttalande.

Vissa spelare hade redan tagit sig till avbytarbänkarna innan de fick informationen om att matchen var uppskjuten.

Det första beskedet var att avsparkstid i stället skulle sättas till klockan 13, vilket inte visat sig vara fallet.

Därefter annonserades 13.45 som ny, officiell avsparkstid, vilket fick som följd att spelarna åter gav sig ut på den publiktomma arenan för att värma upp (igen). Och väl när de stod i spelargången ännu en gång, dryga timmen efter de gjort det senast, så slapp de vända tillbaka utan fick kliva ut för att sparka boll i stället.

Manar till strejk

Serie A har också valt att gå vidare med samtliga matcher under söndagen (bland annat Inter-Juventus), mot idrottsministern och spelarfackets önskan.

Strax innan avsparken i klockan 15-matcherna så har spelarfacket manat till strejk efter beskedet att omgången spelas som planerat.

Matchen mellan Parma och SPAL då?

Den slutade 0–1, efter mål på straff av SPAL-anfallaren Andrea Petagna. Dejan Kulusevski blev mållös och byttes ut i minut 82.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.