Siffrorna ljuger – och det gör mig rasande

Publicerad 2020-08-26

I Rosengård spelar en skock divor.

Ingen är beredd att passa, alla vill göra solomål.

Jag vet, för det jag har läst på förbundet hemsida.

Jag menar inte allvar med ingressen, men dagens ämne är seriöst. Min upprördhet är lika stor som sann.

Så slå dig ner, välkommen till dagens lektion.

I dag pratar vi om statistik.

Gå in på förbundets hemsida och klicka dig vidare till herr- och damallsvenskan. Tryck fram assistligan och jämför hur passningsvilliga spelare och lag verkar vara.

I herrallsvenskan finns 264 assist registrerade på 377 gjorda mål. 70 procent av målen är assisterade. På damsidan är siffran 48 procent, 105 av 217.

Det låter konstigt. Visst blir det straffar, visst kliver damlag ofta högt och vinner boll, visst har Mimmi Larsson ett par soloraider, men... kan skillnaden vara så stor?

Idiotiskt – och logiskt

Klickar du på enskilda lag blir felet uppenbart. Och då särskilt Rosengård, som den raljanta ingressen berör.

På serieledarnas trettiosju mål har sex assister noterats i den officiella statistiken. Larsson, som spelade fram till alla tre mål mot Göteborg i helgen, står på en assist. I 7–1-segern mot Linköping slogs inga målgivande passningar.

Illa ser det också ut för Uppsala (fem av sjutton), Piteå (sex av tretton), Umeå (sju av femton) och Djurgården (sex av tolv).

Detta är idiotiskt. Tyvärr är det också logiskt.

För fyra år sedan kopplade de två högsta herrserierna ihop sina arenor i ett fibernätverk och inrättade ett mediacenter, ett rum med tv-skärmar i Solna. När matcher pågår arbetar folk där med att plocka ut sekvenser och bokföra dem i rätt kolumner. Till sin hjälp har de en matchsekreterare på varje arena som kan rådfrågas om något är oklart. Vem som passade? Vem som var sist på bollen eller fick gult kort? Syns det inte på repriser vänder sig sekreteraren till fjärdedomaren.

Felaktigheter i skytteligan

I damserierna finns bara matchsekreteraren, vilket ofta är en ideell medlem i den arrangerande klubben. Vissa är alerta, vissa mindre alerta, oavsett vilket är det deras rapporter som gäller.

Effekten har jag redan visat. För den som vill fördjupa sig finns den polskspråkiga – det är sant! – bloggen Szwedzka piłka som helt fokuserar på damallsvenskan. De har funnit flera felaktigheter i skytteligan också.

Men zooma ut en sekund.

Varför är det här viktigt? Är det ens något att bry sig om?

Nej, inte för landslagsuttagningar, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till mig. När utlandsproffs värderas är siffrorna en komponent, men den inhemska ligan har hans stab tillräcklig koll på ändå.

Men tänk åt andra hållet. En tysk, fransk eller engelsk klubb kan inte scouta alla potentiella köp, särskilt inte under pandemin, så för dem är statistiken rimligen viktig. Till damallsvenskan värvas amerikanskor som klubbarna bara sett i enstaka videoklipp, det är därför temposvaga spelare som Annika Schmidt och Julia Ashley kan hamna i Göteborg respektive Linköping för att snart fasas ut igen.

Skillnad på två och sju assist

När marknaden bågnar av alternativ är det lättare att sålla bort en ytter som gjort 1+2 än 1+7. Jelena Cankovic är förvisso en storspelare, men rimligen vore prislappen en aning högre om hon stod på det verkliga 4+8 och inte som nu 4+2.

Det är irriterande i sig. Men riktigt rasande blir jag av simplare skäl. Ska inte en mittfältare i Uppsala eller Piteå som gör sin första allsvenska poäng få den erkänd? Ska inte en supporter till Eskilstuna eller Växjö kunna gå in på nätet och se hur hennes favoritlirare har presterat? Ska en vanlig siffernörd behöva läsa en polsk blogg för att få en korrekt bild?

Herrarnas system bekostas indirekt av klubbarna och går på två miljoner kronor per år, varav själva statistikbiten landar på cirka 500 000. Måhända har inte damerna de pengarna.

Men det behövs ju inte heller.

Vi ska inte dränka våra ideella krafter i nya uppgifter, men förbundet eller intresseorganisationen EFD borde snarast påpeka ärendets allvar. Säga att det inte duger att siffrorna ljuger. Sedan borde de frigöra två timmar arbetstid i veckan för någon som faktakollar allt efter varje omgång. Det finns repriser och highlights.

Det är en baggis att åtgärda. Det är genant att låta det här skämtet fortgå.