Publicerad 2020-08-24

Det har varit en omgång med tabellrockad, guldlag som beblandat sig i bottenstriden och en målskytt som börjat hitta nät.

Här är veckans damallsvenska svep.

Piteå indraget i bottenstrid

För två år sedan var laget inblandat i toppstriden, och kunde efter en högst dramatisk sista omgång krönas som svenska mästare. Nu ser läget annorlunda ut för Piteå.

På de sju senaste matcherna har norrbottningarna tagit en enda poäng. Senast laget vann var 19 juli. I och med den skrala poängskörden är nu laget, i allra högsta grad, inblandat i bottenstriden då de efter tolv spelade omgångar är två poäng från nedflyttningsplats.

Tränare Stellan Carlsson, som ledde laget till guld 2018, hymlar inte om situationen.

– Rent konkret är vi inte tillräckligt bra just nu. Det är sanningen både för tränare och spelare och det måste man inse. Vi måste kämpa enormt hårt för att skrapa ihop poängen som behövs, säger han till PT.

Andra raka efter förödmjukelsen

Nilla Fischer-ledda Linköping hade 1–12 i målskillnad och blev förödmjukade av Rosengård då de släppte in sju (!) mål. Men sedan vaknade Linköping.

I förra omgången blev det vinst med 3–1 mot nykomlingen Uppsala, och i söndags kom lagets andra raka trepoängare. Precis som då, noterades Lina Hurtig i målprotokollet på nytt.

Den skadedrabbade anfallaren gjorde matchens enda mål när Linköping bortaslog Växjö. Men när andra halvlek skulle dra i gång saknades 24-åringen.

– Vi hörde efter första halvlek att hon hade ont, men trodde att hon skulle kunna starta andra halvlek medan vi förberedde ett byte. Men matchläkaren sa att hon inte borde spela vidare och då stod vi där med nio spelare när domaren blåste igång. Det blev en konstig situation, säger LFC-tränaren Olof Unogård till Corren.

Ny serieledare

Det vankades stormöte på Malmös Idrottsplats när serietvåan Rosengård gästades av serieledaren Kopparbergs Göteborg.

Skulle Göteborg vinna hade det varit sex poängs avstånd ner till skåningarna. Ett avstånd som Rosengård – enligt Sportbladets krönikör Kristoffer Bergström – inte hade hämtat i kapp.

Så blev det inte. Rosengård vann med hela 3–0 efter Mimmi Larssons show och nu står båda lagen på 29 poäng med tio omgångar kvar att spela. Men det är fjolårsmästarna Rosengård som sitter i pole position med sina elva plusmål på Göteborg.

Stjärnan skadad

Nej, det gick inte alls som planerat för Göteborg i söndagens stormöte. Torsk med 0–3 och tappad serieledning. Som om det inte vore nog fick favorittippade Göteborg dessutom se sin anfallsstjärna Stina Blackstenius kliva av efter en halvtimmes spel. Orsaken? En känning i baksida lår, som nyförvärvet märkte av redan på fredagens träning.

Blackstenius ville själv inte prata med media. Göteborgs tränare Jörgen Ericson tror dock inte att skadan är särskilt allvarlig. Han tror heller inte att det tidiga avbräcket påverkade matchens utgång.

– Jag tror inte det påverkar så mycket. Rebecka (Blomqvist, som blev inbytt) är fantastiskt duktig också, sade han.

Bröt trenden

Vi avslutar svepet med ett glädjeämne: Djurgården har lyckats vinna en match utanför Stockholms tullar – för första gången på 400 dagar!

Segerorganisatör blev lagkaptenen Olivia Schough, som i den andra halvleken bröt dödläget när hon gjorde matchens enda mål.

För hemmalaget Kristianstad kom förlusten lite som en chock, då de inför matchen hade nio förlustfria matcher i följd i årets damallsvenska.