Nya Fifa-kandidaten anklagas – för tortyr

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Påstås ha hjälpt till att fängsla och tortera 150 människor

Foto: TT

Sepp Blatter tvingades bort och Michel Platini är avstängd.

Nu är den tredje favoriten till att bli Fifa-president också på väg att falla.

Fifas etiska kommitté ska utreda anklagelser mot Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa om inblandning i tortyr av 150 människor.

I slutet av maj briserade korruptionsskandalen kring Fifa när sju personer knutna till fotbollsorganisationen greps och ytterligare sju pekades ut i misstankar om korruption och pengatvätt. Presidenten Sepp Blatter meddelade kort därefter att han inte skulle ställa upp i valet för en ny mandatperiod.

”Sämst etiskt urval i världen”

Uefas president Michel Platini pekades då ut som ny huvudkandidat men stängdes i början av oktober av i 90 dagar efter att en misstänkt utbetalning från Blatter till Platini på 17 miljoner kronor för ett ”kontraktsarbete” 2011 uppdagats. Med Platini borta ur leken steg näste favorit fram.

Samtidigt som Fifa på tisdagen bekräftade att presidentvalet kommer äga rum som planerat den 26 februari så har Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa seglat upp som en stark utmanare om presidentposten. 49-åringen är ordförande för Asiens fotbollsförbund och sitter redan i Fifas exekutivkommitté men hans eventuella kandidatur i presidentvalet har mött hård kritik.

– Om en medlem av Bahrains kungafamilj är de renaste händerna Fifa kan hitta så måste de vara den idrottsorganisation i världen med sämst etiskt urval bland sina kandidater, säger Nicholas McGeehan på Human Rights Watch till The Guardian.

Bakgrunden är efterspelet till de demonstrationer med krav på demokrati som genomfördes i Bahrain 2011. Mer än 150 idrottsmän och tränare fängslades då sedan en specialkommitté, som Shejk Salman pekats ut som ledare för, hjälpt staten att identifiera dem på foton från demonstrationerna.

”Var är bevisen?”

Bland de gripna fanns bland andra Bahrains landslags bäste målskytt Alaa Hubail och hans bror Mohammed Hubail. Förhören med Alaa Hubail sändes i statlig tv där han målades ut som en förrädare. Enligt The Guardian ska bägge bröderna också ha torterats.

Shejk Salman tillbakavisade själv de uppgifterna när han valdes till president för det asiatiska fotbollsförbundet 2013.

– Jag har bara en fråga: Ni talar om anklagelser men var är bevisen? Vissa talar om staten men jag tycker inte att det här har något med fotbollen att göra. Om någon har bevis mot att Bahrains fotbollsförbund brutit mot Fifas regler så får de visa dem. Annars går vi vidare.

Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa har redan vunnit stöd för en eventuell kandidatur bland fotbollsförbund i Europa, Asien, Afrika och Sydamerika med sin framtoning som ”en ren kandidat” eftersom han valdes in i Fifas exekutivkommitté först 2013 – efter att den värsta korruptionen påstås ha ägt rum.

Nu påstår tyska Kicker att Fifas etiska kommitté även ska utreda Shejk Salmans förehavanden.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.