Anfallaren höll nollan i dramat – Elfsborg vidare

”Har aldrig stått i ett mål tidigare”

Publicerad 2017-08-23

Emir Bajrami sköt Elfsborg vidare i svenska cupen mot Landskrona i den 115:e minuten.

Men den största hjälten var nog Viktor Prodell.

Anfallaren höll nollan under hela förlängningen efter att ersatt utvisade Kevin Stuhr Ellegaard.

– Jag har aldrig stått i ett mål, avslöjar Prodell efteråt.

I fjol stod Landskrona Bois för den kanske största skrällen i svenska cupen när man besegrade Malmö FF klart på hemmaplan i den andra omgången.

Ett år senare var man nära att göra det igen när ett nytt allsvenskt lag – Elfsborg – kom på besök.

Men 25 minuter in på förlängningen kunde Emir Bajrami avgöra med sitt 4–3-mål efter ett fint anfall i en match som innehöll det mesta. Men låt oss återkomma till det.

Boråsarna tog ledningen med 1–0 tidigt i matchen men Bois frisparksspecialist Thierry Zahui kvitterade på just en välplacerad frispark i den 18:e minuten.

Bois gick för 4–1

I den 35:e minuten tog Landskrona ledningen genom Karim Sadat som slog in bollen i mål inne i straffområdet efter fint förarbete av Rasmus Alm.

I mitten av andra halvlek fick hemmalaget 3–1 till skänks efter jätteslarv av Elfsborg på en kort inspark som Adi Nalic utnyttjade.

Trots 3–1-ledningen fortsatte Landskrona att gå för 4–1 snarare än att slå vakt om sin tvåmålsledning och i den 68:e minuten kunde Emir Bajrami göra 3–2 efter ett fint anfall.

I den 81:a vred Simon Lundevall in kvitteringen i det bortre krysset varpå de allsvenska gästerna pressade på ordentligt för ett segermål.

Händelserikt efter 90 minuter

Men Landskrona slog ifrån sig och på stopptid hände det mycket grejer. Först drog Zahui på sig två snabba varningar och därmed ett rött kort. Fem minuter in på stopptiden blev Ellegaard frilägesutvisad efter att tacklat ner en Landskronaspelare som kom fri på en lång utspark. Då Elfsborg hade gjort alla sina byten fick anfallaren Viktor Prodell ställa sig i mål och båda lagen spela med tio man.

Efter att Prodell enkelt räddat frisparken blåste domaren för full tid och förlängning tog vid.

Där jämnade spelet ut sig när spelare efter spelare drabbades av kramp. Prodell prövades flera gånger på distansskott, bland annat direkt på avspark i den andra förlängningskvarten, och några inlägg men höll tätt och såg bitvis ut som om han inte hade gjort något annat än stått i mål i sitt hela livet.

Men det stämmer inte alls.

– Jag har aldrig stått i ett mål, säger Prodell när Sportbladet når honom.

Aldrig?!

– Nej, aldrig över huvud taget.

Vill aldrig stå mer

Men varför blev det du då?

– Jag vet inte. Vi böjrjade snacka lite och ingen annan var sugen och då kändes det som jag skulle ta den rollen.

Men Prodell stod inte och njöt längst bak.

– Det var en liten pärs. Usch, vad jobbigt. Men det var nervöst hela matchen, säger Prodell.

Fortsätter du stå nu och placerar Ellegaard på bänken?

– Nej, tack (skratt).

En gång men aldrig mer?

– Jag får hoppas det.

Fler allsvenska lag var illa ute denna cupkväll men alla lyckades kravla sig vidare utom jumbon Eskilstuna, som åkte ut mot Vasalund, mittenlag i division ett.