SvFF: Vi måste vara noggrannare

Publicerad 2020-12-17

Svenska Fotbollförbundet är idag självkritiska hur de agerat kring den åtalade elitdomaren.

– Det är klart att vi måste vara noggrannare och följa upp sådana här signaler mer, säger Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson.

Sportbladet kan idag avslöja att SvFF fick fyra varningar rörande elitdomaren under 2020 – men att han fortsatte döma under hösten.

I en intervju med Sportbladet säger kommunikationschefen Andreas Jansson att förbundet är självkritiska. Jansson bekräftar också att SvFF fick vetskap om domarens trassliga ekonomi i juni.

– Men att någon har ekonomiska svårigheter eller skulder innebär inte att någon inte kan utföra uppdrag eller jobba. Det finns många som har skulder hos Kronofogden, säger Andreas Jansson.

En fotbollsdomare med ekonomiska problem kan vara väldigt sårbar?

– Det är klart och det är något vi tittar på nu. En uppförandekod, ett ramverk för våra domare.

”Det var ett antal saker”

Innan det fanns även ett försäkringsärende kring hyrbilar för 90 000 kronor?

– Ja, och det är som du säger: det var ett antal saker. Och det kan man ju tycka att i ljuset av vad som blivit känt sedan skulle vi ha reagerat på ett annat sätt. Men de här kriminella aktiviteterna han idag är åtalad för var ju inte kända då.

Ni lät honom döma matcher under hösten, även efter att historien om bakmaskinen blivit känd? Hur kunde det ske?

– De här händelserna kände vi till, men de som var inblandade i ärendet uppfattade det som att det var skulder som reglerats och det har getts en förklaring till bakmaskinen.

– Sedan när man ser vad han är åtalad för så framstår de här händelserna på ett annat sätt för oss, säger Andreas Jansson.

”Inte försökt mörka”

Har svenska fotbollförbundet försökt mörka och tysta ner den här historien?

– Nej, det har vi inte gjort.

Den kvinnliga kollegan som slog larm i februari upplever att hon inte blev tagen på allvar? Varför blev hon inte det?

– Är det så hon har uttryckt det?

Känt till ”det mesta”

Det framgår av polisförhör och hon säger att de hon pratat med (Peter Ekström och Stefan Johannesson reds. anm.) har känt till ”det mesta”?

– Vad jag förstår har de pratat om den skuld domaren haft till henne. Men jag tror inte att man ska tolka det som allt som sedan har framkommit kring den här domaren, utan mer om hennes situation.

– Men det är klart att vi får titta på det här efteråt hur den här situationen hanterades.

Kvinnliga domare har en lägre status i domarvärlden, de dömer inte på samma nivå. Kan det spelat in när hon här ställdes mot en manlig kollega?

– Det hoppas jag verkligen inte, för så ska det verkligen inte vara. Och jag tror inte att det har spelat in. Vi är väldigt angelägna om att män och kvinnor ska behandlas i lika.

”Finns saker att lära”

Andreas Jansson säger först att SvFF inte har några övergripande synpunkter på hur domarbossarna Peter Ekström (som avgått) och Stefan Johannesson (som fått en ny roll) har hanterat situationen.

– De har hanterat det på det sättet de bör. Att de de nu slutar eller får ny roll har ingenting med det som hänt att göra, säger Jansson.

Hur ser förtroendet för Stefan Johannesson ut?

– Vi har fullt förtroende för Stefan, säger Andreas Jansson.

Men sedan återkommer kommunikationschefen två gånger på telefon för att förtydliga hur förbundet ser på Ekströms och Johannessons agerande. Till sist ber Andreas Jansson att få mejla ett citat:

– Vi behöver utvärdera ärendet och se om det finns saker som borde hanterats på annat vis. Det är något vi tittar på nu. Men det tar lite tid, bland annat har vi en förundersökning på 2500 sidor att gå igenom.

Åtgärden som hittills vidtagits från Svenska Fotbollförbundets sida – att ta fram en uppförandekod för domarna – är heller inget nytt förslag. Tvärtom ett projekt som avgående ordföranden för Domarkommittén, Peter Ekström, jobbat med under en tid.

– Peter har initierat det och sedan är det tjänstemän på förbundet som hjälper till att ta fram det. Det arbetet pågår, säger Andreas Jansson.

Sportbladet har varit i kontakt med elitdomarens advokat Björn Hallengren som avböjer att kommentera.


SvFF VARNADES FÖR ELITDOMAREN FYRA GÅNGER PÅ ETT ÅR

Vintern 2019: Försäkringsärende kring kraschade hyrbilar uppstår. Elitdomaren blir skyldig 90 000 kronor.

Februari 2020: En kvinnlig kollega slår larm angående bland annat skulder som elitdomaren haft till henne.

Juni 2020: Dokument från Kronofogden visar att löneutmätning pågår på SvFF. Elitdomarens ekonomiska problem framkommer.

Juli 2020: Elitdomaren får ett strafföreläggande för stöld av en bakmaskin. Han ”vilas” ett par matcher, men får snart döma igen.

Hösten 2020: Elitdomaren dömer matchen med IFK Norrköping som sedan har anmälts.

26 september 2020: Elitdomaren häktas, åtalas och nu pågår rättegång där han erkänt tre fall av bedrägeri av normalgraden. Ytterligare en förundersökning gällande spelfusk har inletts för att ta reda på domaren spelat på matcher han själv har dömt. Något polisen misstänker skedde 2017, men som elitdomaren nekat till i rätten.

– Det skulle jag aldrig göra, har han sagt.