Korsbandet av på Blåvittalangen

Tungt besked för Rasmus Wikström: ”Blir borta 9–12 månader”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Mardrömmen är ett faktum för IFK Göteborg och mittbackslöftet Rasmus Wikström.

Korsbandet i höger knä är av hos 18-åringen.

– Tyvärr blir han troligen borta från spel i 9–12 månader, säger IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson.

Det var efter några minuters spel mot Falkenberg på Gamla Ullevi som Wikström, i sin första allsvenska match från start, hamnade snett och fick en vridning i höger knä.

Försökte fortsätta

Stortalangen blev liggande med smärtor, reste sig upp och försökte springa vid sidan om planen för att eventuellt kunna fortsätta. Men smärtorna satte stopp och 18-åringen rullades ut på bår med tröjan dragen över ansiktet.

Lagkamraten Robin Söder som råkade ut för samma skada på ett likartat sätt vid U21-EM 2009 sa efter matchen till Sportbladet:

– Det var väl ungefär samma som jag gjorde. Min känsla var ”Du ska inte in på planen igen”. Men jag är ingen läkare eller sjukgymnast som kan göra någon bedömning. Det var mest känslomässigt ”Nej, håll honom borta”, sa Söder. Det är bara att hoppas att det verkligen inte är något allvarligt.

Men en magnetröntgen under tisdagseftermiddagen bekräftade det som flera misstänkte – korsbandet i Wikströms högra knä är av.

– Det är tyvärr en korsbandsskada, säger IFK Göteborgsläkaren Jon Karlsson, ortoped och knäspecialist efter att en magnetröntgen genomförts under tisdagseftermiddagen.

Hur länge blir han borta?

– Troligen 9–12 månader. Det blir operation, som jag hoppas kunna genomföra ganska snart eftersom Rasmus inte var så svullen runt knät, säger Jon Karlsson.

Tillbaka nästa vår

Mittbacken missar resten av säsongen och kan tidigast vara tillbaka i spel nästa vår.

Tidigare i sommar skadade även Patrik Karlsson Lagemyr på nytt korsbandet, borta mot Östersund, och är även han borta från spel resten av säsongen.

– Vi kör förebyggande träning och är noga med det. Vi ser de här två tillfällena som oturlig slump. Rasmus var helt oattackerad. Det är tyvärr skador som sker, säger Jon Karlsson.

Med Rasmus Wikström borta har IFK Göteborg bara två mittbackar i truppen, André Calisir och Kristopher Da Graca, sedan Carl Starfelt sålts till ryska Rubin Kazan.

Under eftermiddagen undersöktes även Noah Alexandersson, fot, och Nzuzi Toko, knä, ytterligare för sina skador.

– Noah har stukat foten ordentligt, men i övrigt ingen större fara. Men han kan inte spela på 2–3 veckor, säger Karlsson.

– Toko tror vi inte det är någon fara med. Vi räknar med att vi inte behöver operera hans knäbesvär. Ett knä som varit med så länge har lite skavanker, men vår plan är att klara det med rehab och då kanske han inte ens missar några matcher. Det blir lite en bedömning från dag till dag, säger Jon Karlsson.

Rasmus Wikströms körs ut på bår.
Foto: BILDBYRÅN
Rasmus Wikströms körs ut på bår.
Publicerad:

LÄS VIDARE