VM-målvakten om Arsenalstjärnans inspiration: ”Verkar ärlig”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Hedvig Lindahl jagar VM-formen med Petr Cechs gamla tränare och Arsenalmålvaktens stöd.

Landslagsstjärnan är också på jakt efter en ny klubb.

Dröjer det utesluter 36-åringen inte extrajobb i väntan på erbjudanden.

– Jag kommer att få en lön till i Chelsea, sen måste jag ut och jobba, säger hon.

Hedvig Lindahl möter upp på ett hotell i Stockholm. Hon är hemma i Sverige ett par dagar och passar på att möta media för enskilda intervjuer.

Tvåbarnsmorsan är på strålande humör och ser pigg ut. Kanske är det så att landslagets målvakt är i den bästa fysiska status hon någonsin varit i inför ett mästerskap.

Insikten om vad som krävs för att orka hela vägen har mejslats fram ur den stomme av erfarenhet 36-åringen samlat på sig.

– I OS (2016) blev jag trött i finalen. Men nu ska jag orka hela vägen. Det är därför jag kör så mycket på gymmet. Det kanske har varit en fördel att jag inte spelat så mycket i år, säger hon.

Nästa vecka väntar extra hårdkörning. Den franska målvaktstränaren Christophe Lollichon, som numera jobbar inom Chelseas akademiverksamhet, ska drilla svenskan.

– Jag hade nyligen en första träning med honom. Det är väldigt spännande att träna med Christophe, berättar Hedvig Lindahl och utvecklar:

– Han lägger det på en väldigt utmanande nivå. Det är bollar i alla storlekar på väldigt olika nivå och man får så mycket stimuli, som att man ska säga saker samtidigt som man räddar avslut. Man blir utmanad på så många sätt.

Ställer han upp gratis eller får du betala?

– Det är nog gratis hoppas jag, annars jag har inte råd... (skratt). Nä, men han arbetar i klubben och han ställer nog upp. Han har jobbat inom damfotbollen tidigare och har ett intresse. Det ska bli himla kul.

Har kontakt på sociala medier

Christophe Lollichon var ansvarig målvaktstränare under den tid som Petr Cech spelade i Chelsea. Den tjeckiska stormålvakten, numera i Arsenal, är också en person som inspirerar den svenska landslagsveteranen.

De bor i samma kvarter och ses emellanåt.

– Jag har träffat honom vid  några tillfällen och vi har kontakt på twitter.  Jag vänder mig till honom en del, vi är i liknande situationer även om han är på en helt annan socioekonomisk nivå. Vi har stått och pratat fotboll. Han var väldigt ärlig och sa saker som jag inte tror att han skulle varit till vem som helst. Det känns som en ömsesidig respekt, säger Hedvig.

Vändan hem till England innebär att hon kommer att besöka Chelseas träningsanläggning de sista gångerna. Kontraktet med den brittiska klubben går ut vid månadsskiftet. Hedvig Lindahl vill fortsätta spela på hög nivå utomlands, men har ännu inget konkret förslag att ta ställning till.

– Jag vet att jag inte kommer att nöja mig med vad som helst. Sen kanske det kommer att låta annorlunda när jag inte har några pengar på kontot... Då kanske jag tar vad som helst, säger Hedvig Lindahl med ett skratt.

En flytt ska inte bara kännas rätt för hennes del. Det ska också fungera för hustrun Sabine Willms och parets två barn.

Hedvig Lindahl tycker inte att situationen är perfekt.

– Det är inte optimalt helst för Timothys skull. Han går i skolan och behöver byta skola i höst och man hade helst behövt ansöka redan, men förhoppningsvis kan man hitta en klubb som kan hjälpa till med de bitarna också.

Uppsidan då; VM kan vara ett skyltfönster?

– Det är en logisk tanke. Helst om man tänker på att det har kommit nya personer från herrsidan, nya investerare i klubbarna som kanske inte sett vad jag har gjort.  Jag vet själv att jag har spelat bra i de matcher jag har fått spela i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.