Malmö vidare i Europa League

Malmö FF bortaslog ungerska Honved med 2–0

Av: Gustaf Ränkeskog, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Ola Toivonens 1—mål mot Honved omdiskuterat.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ola Toivonens 1—mål mot Honved omdiskuterat.

Malmö FF är vidare i Europa League-kvalet.

I morgon kan man lottas mot Zlatans Milan i ett eventuellt playoff.

– Det är kul att vi får chansen att spela mot bra lag, säger Ola Toivonen efter 2-0 mot Honved Budapest.

I första rundan slog de ut polska Cracovia. Nu, efter 2–0-vinsten mot Honved, är Malmö endast två matcher från gruppspel i Europa League.

Men trots ett stort spelövertag i första halvlek dröjde det till matchminut 43 innan gästande Malmö fick hål på ungrarna.

Efter ett fint anfall, där Jo Inge Berget avlossade två gånger om, höll sig kapten Ola Toivonen framme och stötte in norrmannens andra skottförsök.

Men på reprisbilderna ser man hur Toivonen befinner sig i en misstänkt offsideposition.

– Det är faktiskt offside, utan tvekan. Men nu är det ju ingen VAR, säger Viaplays expertkommentator Martin Åslund.

Det höll inte Toivonen med om.

– Jag tror att jag var på rätt sida. Jag kände att jag var i bra linje med den gubben som var längst ner, säger han.

Kroatiskt motstånd väntar

Men ett definitivt avgörande i andra halvlek dröjde. Det var först i 86:e minuten – efter att Honved skapat en rad kvitteringschanser – som Malmö kunde pusta ut, då Arnor Traustason bombade in 2–0.

Jon Dahl Tomasson var mycket nöjd efteråt.

– Det var en tuff uppgift som vi löste mycket, mycket bra. Vi löste det klokt och professionellt. Det var internationell nivå. Vi spelade med hjärna och hjärta, säger MFF-tränaren.

Därför petades Kiese Thelin

Det var meningen att Johan Dahlin, som varit skadad i några veckor, skulle göra comeback i kväll. Men kort före avspark ströks Dahlin helt från truppen och Marko Johansson fick ställa sig mellan stolparna.

– Jag har inte pratat med läkaren ännu. Men det stämmer att han skulle ha startat.

Anmärkningsvärt var att Isaac Kiese Thelin bänkades hela matchen.

– Jag har skiftat många spelare under hela året. Truppen är bred och bra. Vi har match redan på söndag igen och sedan ny match om en vecka. Jag tror att det är klokt att använda sig av hela truppen och hålla spelarna friska och motiverade, säger Tomasson.

Härnäst väntar kroatiska Lokomotiva Zagreb på hemmaplan, i Europa Leagues tredje kvalrunda. Den matchen spelas om en vecka – den 24 september.

Kan få möta Zlatan och Milan

Vilket motstånd som väntar därefter, i ett eventuellt playoff, lottas på fredag. Det kan bli AC Milan och Zlatan Ibrahimovic, vilket naturligtvis skulle bli ett infekterat möte med tanke på turbulensen runt Zlatan-statyn i Malmö efter att den förre MFF-spelaren och superstjärnan blivit delägare i Hammarby.

– Det är kul att vi får chansen att spela mot bra lag. men ju enklare lag vi kan få desto bättre är det, tycker jag. Men blir det ett stort lag så får vi ta det då, säger Toivonen.

34-åringen var kapten i Anders Christiansens frånvaro. I en nyutkommen bok hyllar Janne Andersson Toivonen för dennes peptalk för laget inför VM-matchen mot Mexiko 2018.

”I klass med Winston Churchills tal till nationen under andra världskriget”, skriver Andersson i sin bok ”Att bygga ett lag”.

Nu kommenterar Toivonen hyllningen.

– Han är en go gubbe, Janne. Det är inte förvånande att han drar till med något historiskt. Han är rätt bra på historia. Men Winston vet jag inte...

Det var inte ”Winston” inför kvällens match heller?

– Nej, det vara bara Ola.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.