OBOS Damallsvenskan i fotboll

Veckans elva i damallsvenskan: ”Sen var det bara att fira”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

FC Rosengård säkrade ett SM-guld, Kristianstad hade skottövning på Stockholms Stadion och AIK stängde igen hemma mot BK Häcken.

Här är veckans elva i damallsvenskan, formerad i en 3–4–3 och signerad Makoto Asahara.

Målvakt:

Milla-Maj Majasaari, AIK

Nej, visst var inte Häckenoffensiven spetsig på något vis på Skytteholms IP. Men samtidigt så var det också en hel del tack vare en oerhört stabil sista utpost i AIK-målet som Häcken förblev uddlösa. ”MMM” räddade det som hon behövde hantera och plockade ned allt som dök upp i inläggsväg.

Emma Lennartsson, Linköpings FC.

Försvar:

Emma Lennartsson, Linköpings FC

Även om hon på pappret ingår i en trebackslinje så gör LFC-backen skäl för sin tia på ryggen också. Företagsam även i offensiven i 5–0-krossen av Växjö där LFC-anfallet slog på alla cylindrar (framförallt under den första halvlekens sistakvart när typ alla Linköpingsmål kom till).

Konya Plummer, AIK

Efter att inte ha haft sin bästa eftermiddag borta mot Hammarby senast så revanscherade sig AIK-jamaicanskan med besked hemma mot Häcken. Urstark i duellspelet, klok i positioneringen och löpvillig både offensivt och defensivt. Men framförallt ett frustrationsmoment för ett uppgivet Häckenanfall från matchminut ett. Bara det faktum hur snabbt hon och Hannah Davison hittat varandra i AIK-mittlåset är imponerande i sig.

Clare Polkinghorne, Vittsjö GIK

Den australiska backen hade en dominant dag hemma mot Hammarby. Som om det inte var nog att hon satte 1–0 med en stenhård nick så låg hon även bakom 2–0-målet med en ypperlig crossboll. Och ja, defensiven fanns det heller ingenting att klaga på kring. Välförtjänt med för andra veckan i rad.

Tove Almqvist, Vittsjö GIK.

Mittfält:

Yuka Momiki, Linköpings FC

Minns ni Lionel Messis nickmål i Champions League-finalen mellan Barcelona och Manchester United 2009? Nu var kanske inte Yuka Momikis 1–0-nick hemma mot Växjö riktigt samma sak, men visst fick man vissa liknelsevibbar. LFC-japanskan var även i övrigt dominant i storsegern, om det så var i form av spelförståelse och teknik eller en känslig hörnfot.

Eveliina Summanen, Kristianstads DFF

Hon visste att Kelsey Daugherty i Djurgårdsmålet hade en tendens att spatsera långt i från sitt eget mål. Hon hade fått halvtidsinstruktionen att våga testa om läget gavs. Eveliina Summanen testade. Resten var historia. 3–0-långskottet på Stadion var en av säsongens allra påpassligaste och snyggaste delikatesser i damallsvenskan. Att den finländska landslagsmittfältaren var strålande även i övrigt cementerar hennes plats i veckans elva.

Anna Welin, Kristianstads DFF

Efter att ha konstaterat att Eveliina Summanen gjort ett av årets mest anmärkningsvärda mål så är det läge att skicka en tanke till Anna Welin också. För hennes 1–0-mål hade kunnat kvala in som omgångens vackraste vilken annan vecka som helst. Visst blev Djurgårdsmålvakten ställd av solen. Men samtidigt var det ett klassavslut från distans. Ett mål som var Welins sjätte för säsongen.

Tove Almqvist, Vittsjö GIK

Vittsjömittfältaren är tillbaka på allvar efter sin skadefrånvaro. Det kan vi konstatera efter att 25-åringen gjort sitt första damallsvenska mål sedan sommaren 2019. Då ska det sägas att Almqvist redan innan dess varit oerhört delaktig och skapat flertalet fina målchanser och lägen. En väldigt gedigen insats i 3–1-segern mot Hammarby.

Anfall:

Olivia Schough, FC Rosengård

Trots Norrlandskyla och svåra förhållanden gjorde Rosengård vad som krävdes för att få fira SM-guld i snö. Det gjorde dessutom just Olivia Schough. Ett behärskat avslut gav 0–1. En minst lika vältajmad och behärskad passning gav 1–2. Och sen var det bara för Schough att fira hennes välförtjänta och första SM-guld i karriären när slutsignalen gick uppe i Piteå.

Stefanie Sanders, FC Rosengård

Även om speltiden har varit blandad för det tyska nyförvärvet så råder det ingen tvekan om att det finns oerhört mycket kvalitet i Stefanie Sanders anfallsfötter. Framförallt det matchavgörande 2–3-målet i Piteå tar rubrikerna här, när tyskan får till ett fantastiskt avslut som i slutändan också visar sig avgöra hela den damallsvenska guldstriden.

Jenna Hellstrom, Kif Örebro

Eskilstunavänsterbacken Elise Stenevik hade ingen rolig eftermiddag på Tunavallen när hon ställdes mot Kif Örebros kanadensiska ytterurkraft. Hotade och ställde frågor konstant i en svängig derbymatchbild. Lägg därtill att hon låg bakom den vindsnabba kontringsframspelningen till Amanda Rantanens Gnällicoavgörande 1–2-mål på tilläggstid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Så bra var Rosengård: Spelarbetyg på hela guldtruppen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

Kristianstads DFF

Linköpings FC

Vittsjö GIK

AIK Fotboll dam

KIF Örebro DFF