”Är uppenbart ointresserade”

Svensk fotboll kritisk till FHM: Är inte en camping

Publicerad 2020-05-15

Folkhälsomyndigheten, FHM, kommer inte att påskynda processen kring en återstart av svensk elitidrott.

Något som får hård kritik från fotbollen.

– Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Den svenska fotbollsrörelsen hoppades att deras protokoll med planer för hur idrotten ska kunna återstartas på ett ansvarsfullt sätt skulle få Folkhälsomyndigheten att mer brådskande ändra restriktionerna för elitidrotten. På fredagen kom dock FHM med beskedet att fotbollen, liksom den övriga idrotten i Sverige, får vänta på besked till juni.

Något som väcker kritik.

– Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser, säger Lars-Christer Olsson, ordförande för herrklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll, i ett pressmeddelande.

”Svårt att förstå hur de resonerar”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand delar i en intervju med Sportbladet klubbarnas kritik.

– Uppfattningen vi får är att FHM inte tittar på hela bilden och här har vi svårt att förstå hur de resonerar. Varför är det okej att en tillverkningsindustri får pågå, men att just den här yrkesgruppen måste vänta? Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand.

Känner ni det som att elitfotbollen som yrkesgrupp har fått arbetsförbud av staten?

– Ja. Det är ju så att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet som skiljer sig från det ideella och breddidrotten. Den måste behandlas på ett sådant sätt.

– Vi förväntar oss att RF hjälper oss och driver det här på ett tydligt och bra sätt. Det är märkligt att vi ser land efter land hantera den här frågan på ett annat sätt. Där planerar man för att den professionella fotbollen ska kunna återstarta och därmed överleva, säger Håkan Sjöstrand.

”Varje dag är viktig”

Vad är det mest positiva med dagens möte ur fotbollens perspektiv?

– Ja du, vad är det mest positiva? (Lång tystnad.) Det mest positiva är väl att vi inte fått något besked alls åt något håll. Vi har tagit fram ett sätt för en yrkesgrupp att kunna hantera den här svåra situationen som råder utan att bidra till smittspridning. Självklart hade vi förväntningar på tydligare och bättre besked.

Blir det spel i Svenska cupen den 1 juni?

– Beslut fattas tisdag nästa vecka när förbundsstyrelsen har möte, men sannolikheten utifrån dagens information är att det är mycket troligt att den senareläggas.

Blir det allsvensk start 14-15 juni?

– Vi jobbar fortfarande för att vi ska komma igång enligt de planer som ligger, men självklart hade vi hoppats på ett tydligare besked i dag. Ju längre starten dröjer, desto svårare blir konsekvenserna. Varje dag är viktig för oss, säger Håkan Sjöstrand.

På fredagens presskonferens stod statsepidemiolog Anders Tegnell trots den hårda kritiken fast vid FHM:s linje.

– Vår bild är att det är först i slutet av maj som vi kommer ha en bra bild av hur smittspridningen kommer att se ut i olika delar av Sverige och då kan göra ett klokt ställningstagande.

Vad är hindret att säga ja till seniormatcher och seniortävlingar men att Riksidrottsförbundet och Fotbollsförbundet får avgöra på vilka nivåer det finns möjlighet att bedriva verksamhet utifrån era råd och riktlinjer?

– Vi har en kontinuerlig dialog om hur man ska tolka regelverket som finns. Den dialogen fortsätter, säger Tegnell.

Fotbollsförbundet menar att rådet "skjuta upp eller ställa in seniormatcher" innebär att en yrkesgrupp i princip beläggs med arbetsförbud. Är det rimligt?

– Vi kommer att komma tillbaka till den frågan. Det är inte frågan om risker för yrkesutövande, utan konsekvenser som yrkesutövandet kommer få i form av publik och sportbarer. Vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet eftersom de innebär så stora risker för smittspridning.

Men caféer och restauranger har ju redan regelverk, och det är redan klart att fotbollen ska spelas utan publik?

– Vi får titta vidare på det.

SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.