Björn Eriksson: RF blir en bevakare

Publicerad 2020-05-29

Riksidrottsförbundet, RF, får nu rollen som bevakare av att idrotten undviker smittspridningsrisker.

– Ungefär den roll vi har kring att motverka mobbning och sexuella trakasserier, säger ordföranden Björn Eriksson.

RF har varit en central aktör bakom Folkhälsomyndighetens klartecken för vuxenidrott från 14 juni.

Öppningen var att lyckas få med all utomhusidrott och all tävlingsidrott.

– Det har gått lite upp och ner, men framför allt har det handlat om att få insikten att landa att det bör gälla idrott i allmänhet. Det blir väldigt svårt om man koncentrerar sig på ett eller två specialidrottsförbund, säger Björn Eriksson och tillägger:

– När vi väl fick en dialog med ledningen för Folkhälsomyndigheten kunde vi ganska tydligt konstatera att det måste vara utgångspunkten.

”Tar det i lugn och ro”

Vissa frågor återstår fortfarande, bland annat vad gäller resor i lägre divisioner:

– Låt oss tala om det i lugn och ro hur vi beter oss fram till den 14:e, säger Björn Eriksson som också avråder exempelvis fotbollen från att spela träningsmatcher i det här läget.

En annan fråga gäller hur förbudet mot 50 personer ska tolkas. Inrikesminister Mikael Damberg (S) antyder att vid evenemang med tomma läktare på stängda arenor kan det vara fler än 50 personer.

– Som minister ska jag inte uttala mig om det. Det är polismyndigheten som tolkar ordningslagen. Men generellt kan jag säga att när det gäller evenemang utan publik blir det ofta så man kan hitta konstruktioner som gör att man kan bedriva verksamheten utan att bryta mot ordningslagen.

Angående resorna är Damberg tydlig:

– Den professionella idrotten får nu resa över hela Sverige. Amatöridrotten får följa de allmänna rekommendationerna.

Var går gränsen?

– Om man lever på sin idrott, det får Riksidrottsförbundet reda ut. Jag som politiker ska inte definiera det, säger Mikael Damberg.

”Smittskyddsrisker ska icke tas”

Enligt Björn Eriksson är RF beredda att hjälpa till i olika frågor om gränsdragningar, men också i rollen som bevakare, bland annat vad gäller de medicinska protokoll som exempelvis fotbollen tagit fram.

– FHM kan ju inte hantera protokoll i olika former från olika specialidrottsförbund för det är inte deras jobb. Deras jobb är att bedöma smittskyddsfrågor, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Det fina är att Folkhälsomyndigheten är så tydlig med att de uppskattar att ha en kanal direkt till idrottsrörelsen och att idrottsrörelsen hjälper till med frågor de känner sig illa fotade att hantera.

Vad exakt blir RF:s roll?

– Ja, det ena är just den kompetensdelen. Framför allt då för mindre och mer bräckliga idrotter jämfört med de största aktörerna.

– Det andra är att vara en bevakare av att smittskyddsrisker icke tas. Ungefär den roll vi har kring att motverka mobbning och sexuella trakasserier, säger Eriksson.

Under resans gång har ett och annat hårt ord flugit från fotbollens representanter i riktning mot såväl FHM och RF som mot Björn Eriksson själv.

Tycker du fotbollen har väsnats för mycket eller har det varit bra att väsnats i den här frågan?

– (skratt) Jag har inte funderat i de termerna. I går hade vi ett stormöte med många tunga ledare inom idrotten. Jag känner mer att vi har slutit upp allihopa. Det är ju idrottskamrater vi talar om. När man har linjen att alla ska kunna vara med då känns det som att man sover ganska gott om nätterna, säger Björn Eriksson.