Dubbla smällar för Dortmund

Publicerad 2020-05-26

Förlust mot rivalen Bayern München som rycker i titelstriden.

Och anfallsstjärnan Erling Braut Haaland ut skadad.

I Bundesliga kan giganten Bayern München nu ha tagit en säsongsavgörande trepoängare mot Borussia Dortmund – tyska stormötet med smeknamnet ”Der Klassiker”. Borta på publikfria Signal Iduna Park vann Bayern med 1–0 där tyske landslagsmannen Joshua Kimmich blev matchvinnare.

Två minuter före halvtidsvilan visade mittfältaren, tillika högerbacken, finess och kyla. Någon meter utanför straffområdet chippade han över hemmamålvakten Roman Bürki som fick en handske på bollen, men inte tillräckligt mycket kraft i rörelsen och bollen in i nätmaskorna.

–  Jag såg det inte men vi fick höra innan matchen att Bürki brukar vara långt ute, så jag gick för det och med lite tur gick det vägen. Det här var kanske det vackraste målet i mitt liv, och det var också otroligt viktigt, säger Joshua Kimmich.

1–0 till Bayern, och Dortmunds försök att kvittera i andra halvlek blev misslyckade. Erling Braut Haaland hade ett bra skottläge efter knappa timmens spel, men en liggande Jerome Boateng styrde undan skottet med armen. Misstänkt straffsituation, men domaren och videogranskningsrummet beslöt sig för att döma hörna.

”Onaturligt”

– Jag tycker personligen att det är straff, säger Viasats expert Martin Åslund.

– Oavsett vilket tycker jag det är onaturligt, jag förstår inte varför det där inte blir straff med de reprismöjligheter som finns, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats sändning.

Förutom utebliven straff skadade sig de svartgulas anfallare Haaland, i den 72:a minuten lade han sig ner i gräset och ersattes av Giovanni Reyna. Norrmannen haltade sedan när han rörde sig mot avbytarbänken.

Vinst med uddamålet för Bayern München som nu har sju poäng ner till tabelltvåan Dortmund med sex omgångar kvar att spela.

– Alla lag är borta från titelracet nu. Vi får hoppas att Bayern tappar poäng i hälften av matcherna, säger Dortmunds mittback Mats Hummels.

Tabellsexan Wolfsburg vann övertygande borta mot femman Bayer Leverkusen. I 4–1-segern gjorde backen Marin Pongračić sina två första ligamål för säsongen.

Svensk- och vänsterbacksmötet mellan Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach och Ludwig Augustinssons Werder Bremens slutade mållöst. Wendt spelade hela matchen medan Augustinsson satt på bänken, han har sedan omstarten varit utanför truppen på grund av skada.