”Lockar jättemycket att flytta hem till Djurgården”

Magnus Eriksson om hur han lämnat frysboxen i San Jose, kaptensrollen och hur han får tränaren Almeyda ur balans

Av: Michael Wagner

Publicerad:
En återkomst i Djurgården lockar Magnus Eriksson i fall han skulle flytta tillbaka till Sverige.
Foto: Erik Simander/TT
En återkomst i Djurgården lockar Magnus Eriksson i fall han skulle flytta tillbaka till Sverige.

Under den tidigare världsstjärnan Matias Almeyda som tränare har Magnus Eriksson, 30, gått från petad till lagkapten för San Jose i MLS.

Trots det är han ärlig med vad han drömmer om i framtiden.

– Självklart lockar det jättemycket att flytta hem till Djurgården, säger han från karantänen i Kalifornien.

Major League Soccer är inget undantag i en idrottsvärld drabbad av coronaviruset. Spelare, klubbar och fans väntar på besked när det kan bli aktuellt med spel igen.

MLS hann spela två omgångar innan ligan blåstes av.

– Först snackades det om mid-May, nu har alla förstått att det kommer bli betydligt längre fram. Samma sak med gemensamma träningen. Träningsanläggningen är stängd till 24 april. Det kommer dröja ännu längre innan vi återupptar fotbollsträningen tillsammans, säger Magnus Eriksson på telefon från USA.

Vad får ni göra?

– Vi har varit karantän i en månad. Vi får gå till matvaruaffären, apoteketet, banken eller besöka sjukhus. Det är det som är öppet. Man får vara ute och motionera men egentligen en och en.

Hur tränar du?

– Varje dag i princip. Klubben har skickat lite träningsutrustning och sedan är det löpning varannan dag. Vi är några stycken som springer tillsammans. En av fystränarna är med ibland så det går inte att lata sig igenom passen. Dessutom har vi ett antal appar som gör att klubben har stenkoll på oss spelare.

– Men det är som en av mina lagkompisar sa: ”Vad i h-e är det vi tränar inför”? Det är så många känner. Vi har ju ingen aning om när spelet kör igång igen. Då hjälper det att träna tillsammans.

Från iskall till lagkapten

30-åringen är väl insatt i coronaproblematiken efter en häpnadsväckande utveckling för honom under fjolåret som gett ny status både på och utanför planen.

Inför fjolårssäsongen hade San Jose anställt den tidigare argentinske storspelaren Matias Almeyda, 46, som ny tränare.

Almeyda, på planen när Argentina mötte Sverige i klassiska 1–1-mötet i VM i Japan 2002 (Anders Svenssons frispark), värvade sydamerikaner och signalerna till Eriksson var inte direkt att han skulle bli en av San Joses bärande spelare.

Foto: David Zalubowski / TT
Magnus Eriksson i San Jose, till vänster.

– Jag spelade i B-laget på träningarna under försäsongen och var inget förstaval hos Almeyda. Men så fick jag spela i en träningsmatch, i genrepet och i MLS-premiären där jag gjorde mål. Efter det missade jag inte många minuter, säger Eriksson.

Svensken lyfte sitt spel under sitt andra år i San Jose, svarade för sju mål och sju assist i sin bästa säsong som utlandsproffs och belönades återkommande med kaptensbindeln av den tidigare argentinske storstjärnan.

– Almeyda och jag har en bra relation och jag har fått en viktig roll i laget. Det är det som är så vackert med fotbollen. Man kan gå från iskall – det kändes så – till hyllad på kort tid. Det var inte vad jag trodde innan säsongen, inte ens i mina vildaste fantasier. 

Hur ofta påminner du Almeyda om Sverige–Argentina 2002?

– Haha, han har fått höra det x antal gånger.

Vad svarar han?

– Han säger inte så mycket. Han fick ett gult kort och blev utbytt tidigt mot Sverige. Så han är nog inte jättenöjd med sin insats.

Får inte åka hem

Förutom ansvar i laget har Eriksson varit klubbens representant i spelarfacket och med i diskussionerna runt coronaproblematiken och fortsatt spel.

Ni utländska spelare har inte fått åka hem?

Vi har blivit ombedda att vara kvar i USA. Jag har varit engagerad i den delen via spelarföreningen eftersom det finns många spelare som är här utan familjer och som vill åka hem till nära och kära i en sådan här kris.

– Jag förstår MLS och ägarna också som inte vill skicka hem spelare långväga. De risker att bli smittade i sina hemländer eller via resorna. Gränserna in till USA är stängda. Hur ska folk kunna komma tillbaka? Ligan kan dra igång och då behövs spelarna.

– Men det är väldigt tufft för många av de utländska spelarna att bli låsta här. Vi har inte många amerikaner i laget.

Mange Eriksson har till skillnad från flera av lagkamrater den närmaste familjen, sambon Ida Pfrunder och sonen Frans, 1, hos sig i USA.

Hade ni velat åka hem till Sverige?

– Det hade varit skönt att vara hemma, men man ska ju ändå inte umgås med varandra… Vi vill inte heller resa med vår lille son för mycket fram och tillbaka.

San Jose vill förlänga

Kontraktet med San Jose går ut efter säsongen, när den nu kommer att spelas.

Då, eller kanske ännu tidigare beroende på vad som händer med spel i olika ligor och smittspridning i länderna, ligger en flytt hem till Djurgården nära till hands.

Hur lockande är det att flytta hem till Djurgården?

– Det är klart att det lockar, jättemycket. Just nu kanske jag inte säger så mycket om framtiden eftersom jag inte vet vad som händer. Vi trivs väldigt bra här också.

– Jag hade en fantastisk tid hemma senast. Vi får hoppas att det finns en möjlighet att lösa något fint i framtiden.

Vill San Jose förlänga?

– Vi har pratat men vi har inte kommit så långt. Det handlar om vad jag vill också och det är riktigt svårt att säga något om med tanke på all osäkerhet som finns. Det är bara att avvakta och acceptera att fotbollen inte är det viktigaste just nu, säger Magnus Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.