Emmanuel Eboué

Arsenalstjärnans hemska år – har förlorat allt

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Han var en kultspelare i Arsenal och blev mångmiljonär under sin framgångsrika karriär.

Nu är Emmanuel Eboué, 34, pank, på väg att vräkas från sitt hus och avskuren från sin familj.

– Just nu är jag bara rädd, säger han i en intervju med Mirror.

Det är nästan exakt ett år sedan som Emmanuel Eboué gjorde en större intervju i brittisk press. Då hade den forne Arsenal-spelaren, med sju säsonger i klubben och en kultstatus i klubben, varit avstängd från all fotboll under nio månader efter att han förlorat en tvist i FIFA med sin tidigare agent Sebastian Boisseau.

– Jag har funderat på att ta mitt liv. Men min familj håller mig stark, det är de jag måste tänka på. Jag oroar mig för vad jag skulle ha gjort med mig själv utan dem, sa han då.

”Det gör så ont”

Nu är allt mycket, mycket värre.

I en intervju med The Mirror berättar han om hur han sedan förra julen har har gått igenom en uppslitande skilsmässa med modern till hans tre barn, Aurelie. Ex-frun tilldömdes alla parets tillgångar inklusive huset i London där han själv bor. Polis och kronofogden vill vräka honom ur bostaden.

– Jag har inga pengar, jag har inte råd med en advokat. Jag bor i mitt hus, men jag är rädd för jag vet inte när polisen kommer att komma. Ibland släcker jag lyset så att ingen ska tro att det är någon hemma, sen lägger jag alla mina saker framför dörren så ingen ska kunna komma in, säger han.

Skilsmässan gör också att han tappat kontakten med sina tre barn, 14, 12 och 9 år.

– Det gör så ont. De två äldsta, mina döttrar, brukade ringa mig men nu har de inte gjort det på över två månader. Det gör så ont att vara utan dem, säger Eboué som numer ofta bor på en madrass hemma hos en vän och handtvättar alla sina kläder då han saknar en tvättmaskin.

Som om den turbulensen inte vore nog så har Eboué under de senaste månaderna förlorat sin farfar, som uppfostrade honom i Elfenbenskusten, till cancer och sin bror i en motorcykelolycka. Självmordstankarna har funnits där, berättar han.

– Jag vill ha Guds hjälp, bara han kan få bort de tankarna ur mitt huvud.

Eboué berättar sin historia av två skäl, säger han. För det första vill han varna unga spelare, i synnerhet från fattiga förhållanden, att inte vara lika ekonomiskt naiva som han själv varit.

Vill tillbaka till Arsenal

– Jag har bara skrivit på allt. I Turkiet tjänade jag åtta miljoner euro och sju av dem skickade jag direkt hem. Vad än min agent eller fru sade åt mig att göra så gjorde jag det. Det är lätt att känna att jag varit naiv, säger han.

För det andra så hoppas han kunna hitta ett jobb i fotbollen igen, gärna i sin forna klubb Arsenal.

– Jag kanske skulle kunna hjälpa de unga spelarna, säger han.

Att se tidigare lagkamrater spela på högsta nivån eller ha framgångsrika karriärer efter fotbollen gör ont.

– När jag ser Thierry Henry i tv så känner jag mig glad för hans skull, men jag skäms för mig själv och min egen situation.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Emmanuel Eboué

Arsenal FC

Premier League