Sänkte sitt gamla lag – Kolarov i centrum

Publicerad 2018-09-29

Bakom Romas prestigeseger fanns en spelare som fostrats och färgats av Lazio.

Aleksandar Kolarovs frisparksmål bäddade för Romasegern och den serbiska backen har därmed lyckats göra derbymål för båda klubbarna.

Endast en spelare har lyckats med den bedriften tidigare – och han var svensk.

Efter sju år i England och Manchester City återvände den serbiske försvarsspelaren Aleksandar Kolarov ”hem”.

Till Rom. Men i Lazio-fansens ögon till fel klubb.

Han som förra sommaren flirtade med sina gamla supportrar genom att hälsa ”Forza Lazio och hälsningar till alla supportrar” i tidningen Messaggero överraskade till slut.

Planen var att få återvända till Lazio och vara en del av Simone Inzaghis lagbygge. Istället hamnade den serbiska 32-åringen i konkurrenten Roma vilket Lazio-fansen haft svårt att acceptera.

Det var också Kolarovs snabba replik på Lazios 1–1-kvittering i andra halvlek som bäddade för att Roma höll greppet om matchen och som retade Lazio-fansen.

Han förvaltade en frispark i farlig yta centralt strax utanför straffområdet. Möjligen borde Lazio-keepern Thomas Strakhosa kunnat nå den, men han stod för centralt placerat.

Rejält firande

Efter målet firade Roma rejält och Kolarov sträckte ut sina armar brett mot Romapubliken. Och det var en unik bedrift.

Endast en spelare har lyckats göra mål för båda klubbarna i Romderbyt tidigare. Och det var en svensk: Arne Selmosson. Anfallaren från Västergötland var proffs i Italien från 1954 till 1964 och spelade under sin period både för Lazio och Roma. Totalt svarade han för fem derbymål.

Och Aleksandar Kolarov verkar ha haft god koll på statisiken. Enligt Football Italia sa den serbiske målskytten så här efter dagens seger:

– Det var 1958, om jag inte minns fel. Exakt 60 år sedan. Jag försöker alltid göra mitt bästa och jag visste att jag förr eller senare skulle göra mål i det här derbyt. Så det var nog meningen att det skulle hända.

Kolarov fick med sitt unika mål tyst på Lazio-fansen, som firat vilt efter Ciro Immobiles mål.

Lazios målspottare fick chansen efter att försvarsspelaren Fazio gjorde misstaget att slarva i uppspelsfas och förlora bollen till en pressande Immobile. Lazio-spetsen tackade för läget och avslutade kliniskt till vänster om Robin Olsen.

Men efter repliken, 2–1 målet, kom Lazio inte på benen igen och Federico Fazio fick chansen till revansch när han själv satte 3–1.

Matchen före det händelsrika slutskedet?

Roma tog emot derbykonkurrenten Lazio i ett höstvackert Rom. Prestige och nerver i ett annars harmoniskt klimat väntade när det var dags för Rom-derby i Serie A.

AS Roma kom till matchen efter en böjande inledning av seriespelet med åtta poäng på sex matcher, medan Lazio har fyra raka segrar och tolv poäng,

En kvart in i matchen etablerade Lazio ett visst tryck mot AS Roma. Ett första skott från Adam Marusic styrde Robin Olsen till hörna.

En stund senare Luis Alberto i en fin yta inne i Romas straffområde men fick inte bollen med sig.

Flera chanser

Lazio klev högt med många spelare, ständigt sökande anfallsstjärnan Ciro Immobile, vilket öppnade omställningsytor för Roma.

Och laget kom till flera vassa chanser med avslut från Edin Dzeko och Javier Pastore, just det gjorde Lazios målvakt Thomas Strakhosa en explosiv benparad på.

Roma hade ytterligare chanser med starkt individuellt försvarsarbete från Laziobacken Luiz Felipe rensade ett Florenzi-läge och när en briljant cross nådde Stephan El Shaarawy blev studsen både för hög och för lurig.

Men Roma fick utdelning för sina försök.

Det blev inhopparen Lorenzo Pellegrini som gav hemmalaget ledningen i första halvlek. Han ersatte Javier Pastore som tvingades utgå redan i den 37:e minuten. Pellegrini gjorde det på ett läckert sätt, felvänd mot mål med en klack i ett läge när Lazios målvakt kommit föll i en duell och två Lazio-backar misslyckades få undan bollen.

Den svenska målvakten Robin Olsens match var tämligen lugn. Han fick känna på boll med en tidig boxning på en hörna. Sen var ingripande på Marusic-skottet stabilt och räddningen av Immobiles smarta skott i ett pressat läge i första halvlek vass.

Målet var kliniskt och inte mycket att säga något om.

Svensken fick också ett gult kort för maskning.