”Har folk problem med det är det inte svårare än att jag stiger av...”

Larsson och Granqvist om sin relation och unika situation

Av: Johan Flinck

Publicerad:

HELSINGBORG. De är vänner och har ett företag ihop.

Nu är Henrik Larsson plötsligt tränare för Andreas Granqvist samtidigt som Granqvist är sportchef över Larsson.

– Allting är för HIF:s bästa, säger Larsson.

Andreas Granqvist och Henrik Larsson är vänner sedan gammalt.

Innan Granen bestämde sig för att fortsätta i landslaget efter VM var till exempel Larsson ett av hans viktigaste bollplank.

Tidigt i våras startade de båda ett företag tillsammans med två kollegor; en golftävling för företag som pågår från juni till slutet av oktober.

Nu är de inte bara vänner och businesspartners längre.

Sedan i söndags är Larsson tränare för Granqvist i Helsingborgs IF.

”Då stiger jag av”

Ni har ett företag ihop som tränare respektive spelare – problematiskt?

– Det är ju för en bra sak. Det finns en stiftelse, med fokus på hälsa och välmående, som är kopplad till det också. Har folk problem med det är det inte svårare än att jag stiger av, säger Larsson när Sporbladet träffar honom efter hans andra pass som HIF-tränare.

– Det är klart att du går in i ett företag så har du, som de flesta, en intention att tjäna pengar. Men det är stiftelsen som framför allt kommer att dra nytta av det. Vi ser det som en rolig grej och inte för att få ännu mer pengar på banken. Men är det någon som har problem med det så kan jag vara tydlig: då kliver jag av (företaget), svårare än så är det inte. Det är inget som är jätteviktigt för mig, säger Larsson.

Tror du att det kan bli ett problem här eller är det mer ett problem för utomstående?

– Jag och Granen har inga problem med det. Och jag vet att folk i huset här vet vad det är för typ av företag.

Unik situation i svensk fotboll

Men Granqvist är inte bara spelare och lagkapten under Larsson. Mittbacken är samtidigt sportchef i HIF och på sätt och vis chef över sin egen tränare.

En unik situation, i alla fall i svensk fotboll.

Hur ser du på att ha en spelare som är din chef, Henrik?

– Allting är för HIF:s bästa. HIF har investerat i Granqvist genom att ta hem honom och vara tydliga med att han ska in i en sportchefsroll den dag han är färdig. Och ska du ha in honom där måste du ”brygga” in honom under tiden han är spelare. Jag har inga problem med att han är sportchef. Det är en satsning klubben gör. Jag tror att man fokuserar mer på det utifrån, i varje fall mer än vad jag gör.

Men Larsson medger att han aldrig stött på en sådan lösning under alla sina år inom fotbollen.

– Men jag visste om att det var förutsättningen när jag kom hit. Det är inget som ändrats efter att jag kom hit, om man säger så.

Kan du inte hamna i en beroendeställning?

– Jag ser inte hur jag skulle hamna i en beroendeställning. Det får du förtydliga.

När du tar ut laget till exempel?

– Nä, jag vet att Granen och styrelsen är på det klara med att det är jag som tar ut laget och ingen annan. Den kan vi ta bort direkt.

”Ska inte gömma mig”

Sportbladet pratade redan i höstas med Granqvist om hans dubbla stolar. Nu aktualiserades situationen förstås ännu mer när Peo Ljung fick sparken i helgen och Larsson kom tillbaka som HIF-tränare.

– Jag har hela tiden varit tydlig med att jag är inte sportchef på det sättet att jag är chef över min tränare eller mina spelare. När jag är här och tränar och spelar så är jag spelare. De som tror något annat kan få se mitt kontrakt. Där står det inget om att jag har mandat att besluta vem som ska träna HIF, säger Granvist.

– Men jag tror varken Malmö eller AIK skulle ta beslutet att sparka sin tränare utan att ha pratat med sin lagkapten och andra i spelartruppen.

Hur mycket har du med tränarbytet att göra?

– Jag ska inte gömma mig. Jag har blivit informerad. Men jag vill vara tydlig med att det inte är jag som tar de här besluten. Jag har haft en dialog med styrelsen men styrelsen har också haft en dialog med andra spelare.

– En del folk i den här stan är ganska naiva och tror att det är jag som styr allting som händer härinne på Olympia men så är det verkligen inte och jag vill inte att det ska vara så. Jag gör allt som är det bästa för föreningen, säger han.

– Jag stöttar till 100 procent det beslut styrelsen tagit. Jag känner Henke väl och tror att vi kan samarbeta på ett väldigt bra sätt. Men att Henke är här har inget med att göra att vi känner varandra. Utan det är styrelsens beslut att han är här.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE