Men Haaland spräckte sin nolla i förlusten

Men Österrike spräckte Lars Lagerbäcks förlustfria svit på Ullevål.

Erling Braut Haaland slog igenom med dunder och brak i Borussia Dortmund förra säsong då han ett tag var hela Europas kanske hetaste spelare.

Men i landslaget har förbundskapten Lars Lagerbäck inte låtit sig dras med i hajpen. Fram till Nations League-premiären i kväll hade 20-åringen bara fått starta en landskamp och hoppa in i en annan.

Men mot Österrike hemma på Ullevål fick supertalangen chansen från start.

Norge, utan Real Madrid-mittfältaren Martin Ödegaard, gjorde en riktigt blek första halvlek och Österrike, i sin tur utan flera av sina stjärnor som David Alaba från Bayern München, kunde gå till pausledning med 1–0 efter att Michael Gregoritsch tryckt in ett mål på inlägg i den 35:e minuten.

Nära kvittering på nick

I början på andra satte Marcel Sabitzer 2–0 på en mycket tveksamt dömd straff sedan den finske rättsskiparen tyckte att det skulle vara hands på Sander Berge på ett inlägg.

I den 66:e minuten slog så Haaland till med sitt första landslagsmål i karriären när han vinklade in ett inspel längs marken från vänster signerat inhopparen Alexander Sørloth.

Kort därefter var Christoph Baumgartner mycket nära att nicka in 3–1 men norske keepern Rune Jarstein gjorde en bra parad.

Norge spelade upp sig i andra halvlek och närmast att kvittera var Berge på nick.

Men det blev förlust och därmed förlorade Norge för första gången på Ullevål under Lasse Lagerbäck. Den förlustfria sviten som varade i fyra år stannade på 14 matcher (nio vunna, fem oavgjorda).

Italien såg ut att åka på en tung förlust i hemmamatchen mot Bosnien Hercegovina.

Efter en mållös första halvlek och ett gediget italienskt tryck var det Romaspelaren Edin Dzeko som skakade om hemmalaget.

Han hölls sig framme och var klinisk i sitt avslut från nära håll när bollen damp ner framför fötterna efter två förlorade höjddueller av italienarna.

Just före målet hade dessutom Amin Hodzic ett läge i öppet mål från något snäv vinkel, men avslutet satt i stolpen.

I den 68:e minuten kvitterade dock Italien efter ett skott från Stefano Sensi som sträckte ut och nådde bollen som kreatören Lorenzo Insigne slog in.

I Amsterdam blev det seger för Holland, som slog Polen med 1–0. Detta efter mål av Steven Bergwijn.