AVSLÖJAR: Strömbergsson överklagar avstängningen

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Strömbergsson, 43, har överklagat domen att inte döma fotbollsmatcher under 2020.

16 augusti omprövar Domarekommittén, DK, därför straffet.

– Det är att ganska långt överklagande han har skickat in, säger ordföranden Peter Ekström.

Martin Strömbergsson får inte döma fler fotbollsmatcher under 2020 efter den kränkande kommentaren till Aly Keita.

Detta beslutade Domarekommittén efter att Svenska Fotbollförbundet gjort en utredning kring händelser under matchen mellan Gif Sundsvall och Östersunds FK 2019.

Nu har Strömbergsson överklagat domen.

– Det stämmer. Det är några veckor sedan vi fick en skrivelse, säger Peter Ekström, ordförande i DK.

I överklagan ifrågasätter Strömbergsson att han inte får några matcher tilldelade resten av säsongen 2020 utifrån DK:s dom att han anses olämplig.

Sportbladet når ordförande Peter Ekström under hans semester.

”Straffet för hårt”

– Jag står just nu på en fjälltopp i Vemdalen och det är ett ganska långt överklagande han har skickat in. Han tycker att straffet är alldeles för hårt, att han bett om ursäkt till Aly Keita, att de har kramats om och det är passerat, säger Peter Ekström och fortsätter:

– I utredningen framgår det väl inte helt klart att Aly Keita godtagit ursäkten, men det är för mig ointressant. Det handlar om att som domare har du ett väldigt mycket större ansvar att leda matcher och kommunicera på ett korrekt sätt med spelare och ledare. Sedan kan man bli arg och be någon fara och flyga ibland, men just det här tycker jag inte hör hemma på en fotbollsplan.

DK ska nu hantera Martin Strömbergssons överklagan inom två veckor.

– Vi kommer att lyfta frågan och hans skrivelse på vårt nästkommande möte med Domarekommittén som är 16 augusti, säger Peter Ekström.

”Lyfta frågan 16 augusti”

DK består av åtta personer plus domarbasen Stefan Johannesson.

– Men han är inte och fattar några beslut utan sitter med adjungerad, säger Peter Ekström.

Intresseföreningen Elitdomareklubben, EDK, har också skickat ett inspel i frågan.

– De håller med om att det var ett mycket olämpligt uttalande, men ställer sig frågande till längden på vår bedömning. Vi har ju bedömt att han inte är lämplig att döma elitfotboll, och de tycker att den tiden är lite för lång, säger Peter Ekström.

SvFF:s utredning kom fram till att Martin Strömbergsson inte bör döma under resten av 2020 vilket sammanfaller med att hans kontrakt som elitdomare går ut.

– Jag tycker att SvFF gjort en väldigt bra utredning och vi fattade beslut i linje med den, säger Peter Ekström.

”Står bakom beslutet”

Är det rätt att Strömbergsson inte får döma fotbollsmatcher 2020?

– Ja, jag står ju bakom beslutet Domarekommittén tagit, men jag tycker det är vår skyldighet att ta upp ärendet i alla fall den 16 augusti, säger Peter Ekström.

Sportbladet har kontaktat Martin Strömbergsson som inte vill ge några kommentarer om sin överklagan. I en intervju med Sportbladet i samband med domen kom sa han:

– Jag har hela tiden varit tydlig med att jag gjort fel och att det är mottagarens känslor som bestämmer om det är en kränkning eller ej. I detta fall har målvakten varit tydlig med att han blivit kränkt och jag har aldrig tvivlat på det.

Då visste Martin Strömbergsson inte om han skulle fortsätta som domare i framtiden.

– Det står tydligt i utredningen att det är en fråga för generalsekreteraren och Domarkommittén. Jag har försökt få klarhet, men inte fått något svar. Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.