Avstängde agenten: ”Jag får ta hårdaste smällen”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg får böter på 350 000 kronor – agenten Denis Celebic stängs av i ett år.

– Beslutet är katastrofalt. Jag får ta smällen hårdare än någon annan, säger Celebic.

Under måndagsmorgonen kunde Sportbladet avslöja att Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd fällt IFK Göteborg och förmedlaren/agenten Denis Celebic kring hanteringen av transfern när Benjamin Nygren såldes till belgiska Genk i somras.

Parterna fälls för att ha brutit mot förmedlarreglemetet eftersom Nygren ”vid uppdragets utförande var under 18 år”.

Räknade med att bli friad

IFK Göteborg bötfälls med 350 000 kronor av disciplinnämnden. Celebic avregistreras och stängs som förmedlare/agent under ett års tid.

– Jag är besviken, jag räknade med att bli friad, säger Denis Celebic till Sportbladet. Vi menar att vi har följt Fifas regler, det tycker inte Svenska Fotbollförbundet som har en egen tolkning.

Foto: Aftonbladet arkiv
Denis Celebic.

Denis Celebic, som i huvudsak jobbar med uppdrag för olika fotbollsklubbar, var den som sammanförde Genk och IFK Göteborg och initierade affären som i slutändan, enligt Sportbladets uppgifter, kan ge Blåvitt över 50 miljoner kronor.

För den förmedlartjänsten betalar IFK Göteborg Celebic tre miljoner kronor.

– Benjamin Nygren var under 18 år när vi började diskutera, men när övergången genomfördes och när de första betalningarna skedde hade han fyllt 18 år och då menar jag och mina advokater att vi har följt reglerna, säger Celebic.

Blir du syndabocken?

– Jag får ta smällen hårdare än någon annan. IFK Göteborg får sitt straff men kan fortsätta verka, jag får inte jobba under ett års tid. Det är hårt för mig. Jag tycker det är ett katastrofalt beslut av disciplinnämnden.

Två ville straffa hårdare

– Jag har varit med och sett till att IFK Göteborg får in över 40 miljoner kronor, pengar som kommer svensk ungdomsidrott till del. Ändå ska det hittas något fel. Det känns väldigt trist.

Kommer du överklaga?

– Det får jag prata med mina advokater om, men jag är jättebesviken.

Två ledamöter i disciplinnämnden ville straffa Celebic hårdare och även utdöma böter på 50 000 kronor.

Två andra ledamöter ville fria IFK Göteborg och Denis Celebic helt.

– Det visar ju hur rörigt det här är. 

– Dessutom är det en person från förbundet, Tobias Tibell, som är med och skriver reglerna som sedan även anmäler till en nämnd där kunskapen om fotboll är väldigt blandad.

– Jag hoppas förbundet klargör reglerna för där är ju även disciplinnämnden kritisk. Reglerna är väldigt otydliga. Det är inte professionellt att ha det så här, säger Denis Celebic.

Bra besked

SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell, som anmälde IFK Göteborg och agenten Denis Celebic, för brott mot förmedlarreglementet eftersom Benjamin Nygren var under 18 år, säger:

– Som jag tolkar det anser en majoritet i disciplinnämnden att reglerna är tydliga. De har fällt de inblandade. Det var bra att disciplinnämnden gav det beskedet.

Är bestraffningarna på rätt nivå?

– Mot IFK Göteborg ligger de i nivå med liknande tidigare fall (AIK fick böter i samband med försäljningen av Alexander Isak). När det gäller agenten är det första gången de nya förmedlarreglerna prövas i den här delen. Där ville jag ha en längre avstängning och vi får analysera om det är något som vi ska överklaga, säger Tobias Tibell.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.