”Känns som att det här året är annorlunda”

Publicerad 2022-09-17

LONDON. En vecka försenad drar Women’s Super League slutligen igång.

Nu är det upp till bevis för engelska högstaligan att rida vidare på sommarens EM-våg.

– Det känns som att det här året är annorlunda. Något har hänt, säger Chelsea-målvakten Zecira Musovic.

Att fotbollen stoppades under Storbritanniens första helg utan Drottning Elizabeth II på tronen splittrade folket. Många tycktes ha förståelse för att nationalsporten pausades för herrarnas högsta serier. Däremot verkade de flesta överens om att ”förbudet” inte borde ha inkluderat barn- och ungdomslagens matcher.

Men den grupp som kanske förlorade allra mest på beslutet var damerna. Tanken var att premiäromgången av Women’s Super League (WSL) skulle spinna vidare på det enorma uppsving fotbollen fick i samband med Englands EM-guld på hemmaplan i somras. Chloe Kelly, som tryckte in avgörande målet mot Tyskland, har prytt så många tidningsuppslag i hemlandet att det börjar bli svårt att hålla räkningen.

Klubbar som Brighton, Chelsea och Tottenham hade flyttat sina matcher till herrarnas – betydligt större – arenor för att möta det stora biljettbehov som plötsligt rådde kring WSL.

”Nya ägarna skickar signaler”

Chelsea meddelade under gårdagen att mötet med West Ham kommer spelas den 28 september i stället hemma på ”vanliga” arenan Kingsmeadow (med en kapacitet på drygt 2.200 sittande).

Zecira Musovic var en av spelarna som såg fram emot seriepremiären, särskilt med tanke på att spelplatsen var Stamford Bridge.

– Sen tycker jag det är coolt att det här med drottningen... det har fört samman folket här på något sätt. Visst finns en besvikelse över att matchen inte spelades, men är det något man har lärt sig de senaste åren är det att allt kan hända, allt kan ställas in, säger målvakten.

Musovic försöker se på händelsen ur ett positivt perspektiv. Ytterligare en vecka på träningsplanen innebär i längden ett bättre förberett fotbollslag som hinner integrera nyförvärven ännu mer.

– Chelseas nya ägare har skickat tydliga signaler om att, okej, nu lägger vi i en ny växel och satsar ännu mer än vi gjort tidigare, förklarar hon.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

”En coolare produkt”

Vad är det för typ av satsningar?

– Om vi börjar med spelartruppen har vi runt 25 spelare där samtliga är seniorlandslagsspelare. Det innebär att vi kommer ha en sjukt bra trupp och att vi kan spela matcher på träningar, elva mot elva, där motståndet hade kunnat vinna många matcher i ligan också. Det är en stor skillnad, just konkurrenssituationen och kvalitetsskillnaden.

Zecira Musovic framhäver också faciliteterna som bara blir ”bättre och bättre” för Chelseas damlag.

– Och ta då det här med att lägga matcher på Stamford Bridge, jag tror allt detta hänger ihop och kommer leda till att det både blir bättre internt men också extern. Det blir en coolare produkt att följa, med fler stora profiler att följa, menar målvakten.

Chelsea har i skrivande stund inte fler inplanerade matcher på Stamford Bridge. Däremot väntar ett Londonderby mellan Arsenal och Tottenham på The Emirates den 24 september, en match som redan sålt rekordmånga 40.000 biljetter.

Jonas Eidevall.

Eidevall: ”Är ett problem”

Enligt Arsenal-tränaren Jonas Eidevall är en av de största utmaningar, sett till ligans tillväxt, att hitta lämpliga spelplatser.

– Jag tror det kan bli ett problem eftersom vi har ett väldigt lågt antal mediumstora arenor i det här landet, säger svensken på sin presskonferens.

– Man har antingen små eller väldigt stora arenor, vår match mot Manchester City som aldrig ägde rum är ett bra exempel på det.

Man Citys damlag spelar på Academy Stadium (ett stenkast från Etihad) med en kapacitet på 7000 åskådare. Arenan var även en av EM-spelplatserna under gångna sommaren, ett val som väckte kritik.

– Så frågan är; Om så många människor vill se matchen, var ska vi spela? Så att vi verkligen får dit alla som vill komma och att de har möjlighet, säger Eidevall och utvecklar:

– I Arsenal försöker vi, hela klubben, samarbeta med alla avdelningar för att nå ut till vår potentiella publik och få dessa till arenan så att vi kan uppleva detta tillsammans. Det är ingen ”quick fix”, det räcker inte att göra en sak. Men det handlar om att skapa samhörighet med människor så att de vill komma och att de känner att måste komma, att det är deras prio ett. När man väl har skapat det behöver man inte oroa sig över hur vädret är i januari.

Tre miljoner följare

Ett verktyg för att bygga relationer med supportrarna är sociala medier. Chelseas kapten Magdalena Eriksson har 191.000 följare på Instagram och 58.000 på Twitter. Lagkamraten Musovic uppskattas för sina ofta satiriska inlägg på Instagram (ca 96.000 följare) samt Twitter (55.500 följare). Leah Williamson, engelsk kapten och Arsenal-mittback, har i sin tur 665.000 följare på Instagram.

Chelsea Womens officiella Instagram-konto har hela 3.4 miljoner följare.

– Jag tror Chelsea som klubb måste vara en av de bästa klubbarna på damsidan med sina sociala kanaler, det ser vi på antalet följare. Vi är uppe och mäter oss med herrklubbarna, säger Zecira Musovic.

– Man profilerar sina spelare och försöker skapa ett intresse kring först och främst Chelsea som klubb men där individerna är själva basen för intresset. Så absolut att det finns en uppmuntran från deras sida att dels pusha oss, men också ge oss material i form av bilder från fotografer som vi kan lägga ut.

”Händer stora grejer”

Om det är något WSL-lagen rent sportsligt har haft problem med de senaste säsongerna är det att mäta sig med de allra bästa klubbarna ute i Europa. Zecira Musovic tror först och främst att konkurrensen i ligan kommer bli extra tuff i år, till och med för regerande mästarna.

– Jag tror många lag kommer vara inblandade i toppstriden. Vi satsar, men det betyder inte att de andra inte gör det. Arsenal storsatsar, Man United storsatsar, City... det är hur många lag som helst där det händer stora grejer, säger Musovic.

Känner du att ni har potential att närma er lag som Barcelona och Lyon?

– Absolut. Vår målbild är tydlig för i år, vi vill gå hela vägen i samtliga turneringar som vi är med i. Det vet jag att vi har kapacitet till eftersom, precis som jag nämnde innan, vi mer eller mindre har 25 A-landslagsspelare. Det sätter någonstans en bra grund.

– Vi har haft extremt duktiga trupper innan, men det känns som att det här året är annorlunda. Något har hänt. Vi kommer ju ha landslagsspelare som tvingas sitta på läktaren!

”Är stolt svensk”

Sedan saknas det inte svenskar i serien. Tre i Chelsea (Musovic, Eriksson och Johanna Rytting Kaneryd), två i Arsenal (Stina Blackstenius och Lina Hurtig), två i Everton (Nathalie Björn och Hanna Bennison) och två i Brighton (Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme).

– Jag är en stolt svensk i England! Det visar att vi gör något bra i Sverige, konstaterar Zecira Musovic.

– Även om många diskuterar att man kanske har stannat av lite i utvecklingen och måste hitta nya sätt att arbeta på för att hänga med resten av Europa är det ett tecken på att, okej, vi gör trots allt något bra som har 8–9 spelare i kanske en av världens bästa ligor.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.