OBOS Damallsvenskan i fotboll

”Om du frågar mig så ska vi ju sikta på toppen”

Lång intervju med AIK:s nyförvärv Honoka Hayashi

Av: 

Makoto Asahara

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Med en landslagsplats och ett stundande hemma-OS i sikte har Honoka Hayashi, 22, valt att utmana sig själv i en helt ny miljö.

I en klubb som också står inför något nytt.

– Om vi jobbar tillsammans så tror jag vi kommer bli väldigt svåra att möta i år, säger AIK:s nya japanska i en lång intervju med Sportbladet.


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Det finns sämre dagar att vistas på Skytteholms IP.

En behaglig vårsol har greppat tag om den klassiska idrottsanläggningen i Solna, den som är så ökänd i huvudstadskretsar för hur bister och kylig den kan vara under både inledningar och avslutningar av kalenderår.

AIK-nyförvärvet Honoka Hayashi, 22, ser i alla fall ut att trivas.

Vant dig vid den svenska kylan än?

– När jag kom hit så var det bara massa snö och tänkte bara att det var helt sjukt kallt, haha, säger mittfältaren och lägger till:

– Men det är friskt här.

Det går också att beskriva Honoka Hayashis karriärval som just friskt. Trots allt är det relativt få japanskor som gjort samma resa tidigare som den Cerezo Osaka-fostrade mittfältaren nu har inlett.

Egentligen är det ganska få japanskor överlag, sett till landslagets kvalitet och framgångar, som gjort Europaflyttar över huvudtaget.

– De flesta har nog känslan att de först vill prestera och sätta sitt avtryck i den japanska ligan. Men fler och fler har börjat spela utomlands och jag tror det kommer fortsätta öka, säger Honoka Hayashi.

”Många olika vapen”

Just Hayashi har dessutom valt en destination som väldigt få japanskor valt.

Landslagsmittfältaren Yuka Momiki hann bara med 17 minuter i Linköpingströjan förra året innan en skada tvingade henne att återvända till hemlandet. Landslagsanfallaren Mami Yamaguchi hann med vändor i både Umeå och Hammarby runt decennieskiftet 2010.

– När man är i Japan så känner man ju inte till något om damallsvenskan. Jag hade heller inget intryck av den svenska ligan. Det var helt nytt för mig när jag hörde om det, säger Honoka Hayashi, den senaste av den exklusiva skara japanskor som vågat sig på det damallsvenska äventyret.

AIK dök upp i bilden vid månadsskiftet november-december förra året.

Varför AIK?

– Jag ville spela utomlands i Europa. För att tas ut i det japanska landslaget. Utmana mig själv mot intensivare och kraftfullare motstånd. Att kunna förbättra mina styrkor med hjälp av det också.

Målet med flytten är glasklart. Hemma OS i Tokyo stundar i sommar. Och att ha en landslagsplats då är som sagt en uttalad målsättning. Att hon är uttagen till samlingen nu i april är ett steg på vägen.

Detta i ett landslag som är en bit i från det ”Nadeshiko Japan” som charmade en hel fotbollsvärld när de passade sig hela vägen till VM-guldet 2011.

Hur hög är nivån på Nadeshiko Japan i dag?

– Efter de vann så vart det ju en stor grej. Men när damfotbollen började växa i andra länder så känns det som att Japan inte riktigt hunnit med. Men spelarna som finns i dag har också hög nivå. Vi har många olika vapen. Och jag hoppas och tror att vi kommer lämna ett avtryck i hemma-OS.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Något jag inte upplevt tidigare”

Just Nadeshiko Japans 2011-framgångar fick också som följd att fotbollen på damsidan genomgick en enorm mediaboom i hemlandet. Guldhjältarna, md dåvarande storstjärnan Homare Sawa i spetsen, blev megastjärnor över en natt.

Det gick knappt att slå på tv:n hösten 2011 utan att se Homare Sawa i rutan. Något Sportbladets utsände kan intyga från egen erfarenhet.

Vad hände med den hypen?

– Om man jämför med då så har det ju så klart sjunkit. Men OS är ju nära. Vi måste kämpa för att väcka hypen igen, säger Honoka Hayashi.

Trots vetskapen om hur det var där och då så har det mediala också varit en faktor som imponerat på den japanska mittfältaren.

– Sen jag kom till hit till AIK så har jag slagits av hur mycket damerna lyfts. Vi får spela in filmer. Synas på sociala medier. Det är häftigt och det är något jag inte upplevt tidigare.

Cerezo var inte lika bra på det?

– Klubben sände våra matcher på Youtube. Men att klubben gjorde filmer på det här viset, riktade mot publiken, det fanns inte. Det är väldigt annorlunda.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hyllar lagkamraten

Ett par månader in i sitt utlandsäventyr har 22-åringen redan noterat en hel del andra saker också som är just annorlunda.

Bland annat vad hon själv behöver förbättra, efter att hon och hennes AIK ställts mot alla möjliga tuffa och meriterade motstånd under försäsongen.

– Det är ett annat tempo här. Tuffare spel. Intensivare. Om man tar touch i onödan blir du av med bollen. Man måste spela snabbare.

Hur skulle du annars beskriva dina främsta styrkor på en fotbollsplan?

– Det tekniska främst. Snabbeten. Över 90 minuter kommer jag springa som bara den i både anfall och försvar.

Och ledaregenskaperna? Du har ju ändå varit kapten i både ungdomslandslag och klubblag hemma i Japan.

– Ja, jag vill kunna lyfta laget genom det jag visar på planen. Men kommunikativt... Jag har inte engelskan nog att bara kunna utbrista saker än. Så där måste jag bli bättre, därför pluggar jag nu.

Svenskan då?

– Haha, kan vissa ord, men jag får mest visa med kroppsspråk.

Med all respekt till de fotbollsmässiga skillnaderna så kanske just språkdetaljen är den största omställningen.

– Det är första gången för mig som japanska inte fungerar med lagkamraterna. Men om det är något jag inte förstår så har lagkamraterna och klubben varit oerhört hjälpsamma.

Någon av lagkamraterna som stuckit ut extra för dig rent fotbollsmässigt?

– Jenny, nummer 10! Lång, snabb, stark, teknisk. Det är verkligen en bra spelare. Jobbar även både offensivt och defensivt. Det är en spelare jag ser framför mig att jag kan kombinera och skapa ett fint samarbete med.

Laddad för derbyn

Finländska landslagsmittfältaren Jenny Danielssons kvaliteter till trots så är AIK dock ett lag som av många tippats en bit ner i tabellen inför deras nykomlingssäsong i damallsvenskan. En rad förluster på försäsongen har inte stärkt förhandsaktierna heller.

– Resultaten har ju inte varit så bra. Vi måste höja nivån något. Men inget är omöjligt. Om vi jobbar tillsammans så tror jag vi kommer bli väldigt svåra att möta i år, säger Hayashi.

– Det har gått en och en halv månad sen jag kom. Och under de här 1,5 månaderna har jag sett laget börja ta form. Och vi har fortfarande en månad till seriestart.

Hon lägger till:

– Om du frågar mig så ska vi ju sikta på toppen.

I kampen om huvudstaden har dock Honoka Hayashi redan presenterat sig. Trots allt gjorde hon sitt första mål i klubben mot Djurgården i försäsongsturneringen Stockholm Challenge tidigt på försäsongen.

Just den stora rivaliteten till lokalrivalerna Djurgården och Hammarby är dock något hon ännu inte hunnit få en bild av.

– Haha, jag måste läsa på. De matcherna kommer ju bli något helt annat än en vanlig match. Och jag kommer ge allt i dem.

Se hela OBOS damallsvenskan 2021 på Sportbladet play!

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenskan 2021 · Spelschema · Tv-sändningar · Allt du behöver veta

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

AIK Fotboll dam

Fotboll