Mejla

Johanna Frändén

Emil in Paris blev ingen succé

Frändén: Illustrerade hur viktigt detta var för PSG

Publicerad:

FOTBOLL

PARIS. En tidig straff och åttio minuters ont slit gav det resultat Paris Saint-Germain behövde för att inte göra bort sig. Emil in Paris blev inte succéuppföljaren Leipzigs supportrar väntat på.
Grupp H lever och frodas och håller oss vid liv denna kyliga fotbollshöst.

När slutsignalen ljöd på Parc des Princes dundrade Kylian Mbappé och Neymar ut på plan från avbytarbänken och firade. Emil Forsberg, också han utbytt i andra halvlek, linkade omkring en klarblå dunkappa av Arsène Wenger-snitt. Det var två lag med tömda tankar; ett Leipzig med tomma tankar och ett PSG som slitit för sin heder, ära och överlevnad i Champions League – och klarat det. Framför allt: En grupp som lever vidare in i de två sista omgångarna.

Men vi börjar från början. Det tillhör inte vanligheterna för PSG att kliva ut på hemmaplan under höstterminen och ha kniven på strupen. Men i kväll behövde parisarna desperat få ett resultat med sig mot Leipzig för att Champions League-baksmällan efter finalplatsen senast inte skulle bli monumental. Tre poäng på tre matcher, varav den senaste förlusten mot just Leipzig, hade inte imponerat på någon. Thomas Tuchel hängde löst. Neymar och Mbappé hade inte gjort europamål sedan Moulin Rouge brann.

Elva minuter hade gått när Angel Di María kontaktades av Marcel Sabitzer och la sig så fort läget uppstod. Argentinaren brände en straff senast mot Leipzig, och tänkte förstås inte ta den igen.

Lös och långt ifrån otagbar straff

Neymar gick fram, väntade på domarens vissla och när den kom… ingenting. Neymar stod kvar, efter några sekunder tog han en liten utflykt vänsterut i straffområdet och bildade en sorts båge mot straffpunkten, men stannade till och trippade omotiverat någon meter från bollen innan han la en lös och långt ifrån otagbar straff i mål. Det illustrerade väl hur viktig den här matchen var för Paris Saint-Germain, klubben som bara tycks ha haft olyckor i Champions League sedan de senast besegrade Leipzig, i semifinalen slutspelet i augusti, och vann.
På tilläggstid i första halvlek sprang Emil Forsberg sig fri mellan PSG-försvarare och fick läget, på en fin framspelning av Daniel Olmo, men fick inte volleybollen på mål.
PSG hade historiskt svaga 37,2 procents bollinnehav i första halvlek. Leipzig följaktligen övriga 62,8 och matchen såg inte direkt ut som man hade kunnat tro på förhand, men undantaget att det var hemmalaget som ledde med uddamålet. Paris Saint-Germain saknade förvisso ett gäng startspelare i kväll, men att Thomas Tuchel skulle satsa på att släppa ifrån sig initiativet helt till gästerna var ändå en skräll. Framför allt var det ganska obegripligt. Varför skulle PSG lämna över sitt bästa vapen – bollen – i ett läge där de behövde vara säkra på att göra mål?
Det skulle visa sig vara rätt beslut, men det hängde emellanåt på en skör tråd.

Blev inte riktigt Foppas kväll

Just efter paus fick Forsberg höger beskydd på ett inlägg som gick strax utanför Keylor Navas målbur. Ytterligare några minuter senare drev Forsberg på mot offensivt straffområde för egen maskin men släppte bollen för sent till Daniel Olmo centralt och Leipzig fick börja om. Emil Forsberg avgjorde mötet med PSG på hemmaplan för tre veckor sedan med ett straffmål i andra halvlek, men det här blev inte riktigt Foppas kväll. Netflix-kopian om svenskens besök i Paris kommer snart att försvinna i glömska (och då har han ändå varit här två gånger den senaste veckan, först med landslaget, nu med Leipzig). Men det går inte att anklaga tyskarna för att inte ha försökt. Boll på boll lyftes in i PSG:s straffområde, Yussuf Poulsen fick ett par chanser, men måttade med träben på mål. Det var nära, men samtidigt aldrig riktigt farligt. Kvalitén saknades.

Emil Forsberg byttes ut, Marco Verratti kom in för PSG och efter mindre än en minut hade italienaren dragit på sig det obligatoriska gula kortet. Det var väl första gången för kvällen som PSG på riktigt gick att känna igen. Det behövdes inte mer.

Det blev argt och kinkigt i slutet av andra halvlek, duellerna, stämplingarna, adrenalinstönen, allt var där. Det var coronafotboll med ganska mycket känsla faktiskt, men det blev verkligen ingen spelupplevelse att ta med sig hem i den tomma och kyliga parisnatten.

PSG tar ändå med sig ett resultat, med minsta tänkbara marginal. Manchester United gjorde samtidigt vad som förväntades och slog Basaksehir på hemmaplan. Grupp H börjar alltmer torna upp sig som den här höstens riktiga getingbo. Gott nog för en kylslagen Champions League-kväll i november.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.