F1-mästaren Sebastian Vettel: Jag är den största hycklaren som finns
Publicerad 2025-03-11 06.00
Han har vunnit fyra VM-titlar i Formel 1. Men nu erkänner Sebastian Vettel.
– Jag är den största hycklaren som finns.
Under 15 år tävlade han i Formel 1, reste världens runt och vann fyra VM-titlar med Red Bull.
Samtidigt förändrades hans syn på sitt liv och sin sport. Han fick ett allt större intresse för framtiden, miljön och klimatet. Det gjorde att han fick svårare att stå för sitt yrkesval.
Vettel valde, genom att köpa olika certifikat, att kompensera för sitt eget koldioxidavtryck. Trots det har han kallades för hycklare.
– Jag måste acceptera att jag blir anklagad för det. Och ja: Jag är den största hycklaren som finns när jag pratar om miljöfrågor, samtidigt som jag har lämnat ett så stort koldioxidavtryck, säger han i en lång intervju i den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger.
– I flera år flög jag runt världen i business eller första klass. Men måste jag ha dåligt samvete för det? Vi kommer inte att lösa problemet med skam, utan snarare genom att konfrontera det och leta efter lösningar. Vi är alla hycklare, eftersom vi också njuter av saker som vi vet inte är så bra. Måste vi flyga till Thailand på semester? Nej. Men det är ju också otroligt vackert där. Vi borde inte förbjuda resandet utan det borde finnas tekniska möjligheter som tillåter oss att göra det som vi har gjort tidigare, men på ett beytldigt mer hållbart sätt.
Sebastian Vettel fyra VM-titlar och en kamp för klimatet
Sebastian Vettel tävlade för stall som BMW, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari och Aston Martin innan han avslutade sin karriär efter säsongen 2022. Under åren blev han allt mer politisk medveten och de sista åren av hans karriär hade han ofta budskap på sin hjälm eller sina kläder. Det handlade ofta om den fria kärleken, kampen mot rasism, för mångfald och för en bättre miljö. Efter karriären har han också varit i Japan, i samband med Formel 1, och satt upp insektshotell på Suzukabanan, något som han fick de flesta andra F1-förarna att engagera sig i.
Han föreläser även för ungdomar om just klimatavtryck och miljö, har utbildat sig inom lantbruk och fortsätter att slå ett slag för att öka hållbarheten och skapa en bättre värld.
Samtidigt är han medveten om att han är priviligierad.
– Jag har tid att sätta mig in i den typen av ämnen och även möjlighet att ha råd med alternativ, säger han.
– Allt börjar med att man är medveten, är man det kan man förändra saker. Jag vill att barn och ungdomar ska bli ännu mer medvetna.
Formel 1 har inlett ett arbete för att förbättra sitt klimatavtryck. Sporten ska vara koldioxidneutral till 2030, från och med 2026 införs ett nytt regelverk där hälften av kraften i motorn kommer från en elmotor och hälften från en förbränningsmotor som drivs av fossilfritt bränsle.
– Tack vare det bränslet kan man köra CO₂-neutralt, men syntetiskt bränsle är inget universalmedel. Den stora nackdelen är att bränsleproduktionen kräver en hög elförbrukning, oavsett om det är bensin, diesel eller fotogen som tillverkas. Processen är ineffektiv – samtidigt som el egentligen behövs överallt till andra saker, som till exempel för uppvärmning av hus och andra byggnader, säger Sebastian Vettel.
– Syntetiska bränslen är en bryggteknologi för de former av mobilitet där vi ännu inte har andra lösningar, såsom inom sjöfart eller flygtrafik. Det finns ännu inget elektriskt eller vätgasdrivet containerskepp eller flygplan.
Han ser också en stor fara för Formel 1 framöver.
– Medan intresset för Formel 1 i Amerika växer stadigt, ifrågasätts det i länder som Tyskland om sporten fortfarande är tidsenlig, säger han till tidningen som har sin bas i Zürich.
– Om Formel 1 inte rör sig tillräckligt snabbt och hittar svar på viktiga frågor, riskerar trycket i samhället blir så stort att det startar diskussioner kring ett förbud.
I helgen är det alltså premiär för sporten som tävlar över fem världsdelar, under 24 helger från mars till december.
Här är tiderna du behöver ha koll på:
F1-premiär 2025 - alla tider för Australiens GP i Formel 1
Fredag 14 mars:
FP1 (Träning 1) kl 02.30
FP2 kl 06.00
Lördag 15 mars
FP3 kl 02.30
Kval kl 06.00
Söndag 16 mars
Australiens GP kl 05.00
Som vanligt visas det på Viaplay och F1TV.
Däckvalen till F1 i Melbourne
Däcktillverkadren Pirell använder däcken C3 (hårda), C4 (medium) och C5 (mjuka) i Australien, vilket är samma däckval som ifjol, men det har skett förändringar i de olika gummialternativen. C3 är ungefär det samma, men C4 har modifierats för att minimera däckslitaget och även C5 har modifierats. Under testerna i Bahrain, för ungefär 14 dagar sedan, användes C3 flitigt och klarade då två tredjedelar av racedistansen.
Notera dock att banorna i Bahrain och Australien är väldigt olika varandra och C3 är det hårdaste alternativet i Australien, men när F1 tävlar i Bahrain kommer det däcket att vara det mjukaste alternativet.
Tänk på att Albert Park inte sliter speciellt mycket på däcken, men det är an bana som också används av trafik. Det gör att banevolutionen brukar vara stark under tävlingshelgen när Formel 1, Formel 2, Formel 3 och även Porsche Carrera Cup, samt Supercars tävlar på banan och det bidrar till de ökade greppnivåerna under helgen.
Australien är också på väg mot höst, vilket gör att det kan vara stora temperaturskillnader under dagen och det finns en risk för regn.
2024 valde flest förare två depåstopp och det hårdaste däcket användes vid 80 % av alla varv. I genomsnitt körde det däcket 22 varv.
Bara tre förare startade på de mjuka däcken ( längstas stinten var sju varv), medan två förare startade på hårda däck. 15 förare valde att starta på mediumdäcken.
Sportbladet och F1
Vi vet att det finns ett stort intresse för F1 och därför satsar vi som vanligt på Sportbladet. Ni är fortfarande många som frågar om det blir en F1-bibel. Och JA:
Du kan du köpa F1-bibeln i butik (eller beställa här om den skulle vara slut). Den är lika fullmatad som vanligt!
Du kan också spela Motor Manager hos oss. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist har redan tagit ut sina team. Hur ser ditt team ut? Fyra förare, två team, ett depåteam - inom en given budget.
Här har jag tippat säsongen - och givetvis kan du vara med och diskutera i kommentarerna.
Vår F1-podd Plattan i Mattan släpper ett över timmen långt premiäravsnitt i morgon onsdag och F1-bloggen uppdateras precis lika regelbundet som vanligt.
Välkomna till vårt virtuella F1-vardagsrum!
Häng med och bidra i kommentarerna!
