Sverige utslaget ur VM efter förlust mot Danmark

Publicerad 2019-01-23

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Ett tag såg det halvt omöjliga ut att gå vägen.

Men efter en storstilad öppning rasade Sverige ihop mot Danmark, föll med 30–26 och är utslaget ur VM.

– Det är fruktansvärt tufft nu, säger Mattias Zachrisson.

Sverige öppnade handbolls-VM med sex raka segrar, men var ändå illa ute efter 30–27-förlusten mot Norge. I mellanrundans avslutning krävdes vinst med tre bollar mot Danmark för att gå till semifinal.

Inför en dånande 15 000-hövdad hemmapublik i Herning var danskarna i gungning i första halvlek. Efter 23 minuter hoppade Jerry Tollbring in från vänsterkanten och satte 9–12-målet.

Landin spikade igen

Just där var ledningen tre mål. För ett ögonblick var det svenska avancemanget inom räckhåll, även om det återstod 37 spelminuter.

Men steg för steg åt sig playmakern Mikkel Hansens och målvakten Niklas Landins lag ikapp och förbi. 13–13 i paus blev 23–20 till Danmark med en kvart kvar. Troligen avgjordes tillställningen i minut 54, när Lasse Svan satte 28–24.

Nu väntar placeringsmatch

Förlusten skrevs till 30–26 och de rödklädda spelarna kramades och dansade triumfatoriskt efter slutsignalen. Den mest glädjande insatsen i det svenska laget stod Jerry Tollbring för med sina åtta mål.

– Jag är besviken över att vi förlorade, säger han.

Var det mot Norge ni tappade det?

– Ja, det var den vi skulle vinna. Vi gav bort den.

23-åringen är rödögd och besviken, men ler.

– Det är inte tårar. Jag fick klister i ögonen.

I och med resultatet är semifinalerna klara: det blir Norge mot Tyskland och Danmark mot Frankrike. För Sverige väntar en placeringsmatch mot Kroatien om femteplatsen.

– Det är fruktansvärt tufft nu. Men det var inte i dag vi förlorade semifinalplatsen. Den klantade vi bort mot Norge, säger Mattias Zachrisson (fyra mål).