Sveriges motståndare: Högerextremism och populism

Vad vill Italien ha OS till?

Publicerad 2019-04-12

På fredagen lämnas de officiella OS-ansökningarna till spelen 2026 in och det står mellan ett kluvet Sverige och ett bestämt Italien.

Men vad vill egentligen det högerextrema respektive populistiska partierna som styr Italien ha spelen till?

Samma partier som tidigare gjort allt för att motarbeta landets kandidaturer.

Efter det rekorddyra OS i Sotji, som i efterhand stämplats som ”Korruptionens museum”, 2016 har IOK reformerat spelen. 2026 är första gången OS ska genomföras enligt ”Agenda 2020” med förhoppningen om ett självförsörjande arrangemang.

Befintliga arenor ska användas och alla kostnader hållas nere. En utveckling IOK på flera sätt tvingats till sedan diktaturer börjat prenumerera på världens största idrottsarrangemang.

Kort sagt: Politiken ska bort och ge plats för idrotten igen.

På fredagen lämnas de officiella ansökningarna om spelen 2026 in till IOK. Två städer kommer att söka: Stockholm och Milano.

Stockholm är ett steg närmare OS 2026.

”Är som att lackera en Fiat röd”

Sverige är kluvet kring ansökan men 53 procent av svenskarna är enligt IOK:s egna undersökning positiva. Detta ska jämföras med 83 procent av italienarna. Men bakom den italienska ansökan döljer sig också en plötslig politisk svängning som väcker frågor om de egentliga skälen till landets kandidatur.

Italien var länge med i kampen även om sommar-OS 2024 men drog sig ur processen sedan tilltänkta arrangörsstaden Rom bytt borgmästare. Populistiska Femstjärnerörelsens kandidat Virginia Raggi gick till val på att stoppa OS-ansökan och höll sitt löfte.

Ett beslut som också applåderades av högerextrema Lega.

– Rom som framtida OS-arrangör är som att lackera om en gammal Fiat 500 i rött och hoppas att folk kommer tro att det är en Ferrari, sa Lega-toppen Luca Zaia.

– Det här är galenskap. Det skulle bli ett OS i slöseri, sa partiledaren Matteo Salvini.

Den 4 mars 2018 blev sedan Femstjärnerörelsen största parti i det italienska parlamentsvalet och bara nio dagar senare hade de plötsligt svängt helt i OS-frågan. Nu välkomnades en ny ansökan om vinter-OS 2026 med Turin och Milano.

– De olympiska spelen är en fantastisk möjlighet både för Turin och för partiet, sa grundaren Beppo Grillo.

Tog över regeringsmakten

Femstjärnerörelsen tog efter långa förhandlingar i maj 2018 sedan över regeringsmakten i Italien genom en koalition med Lega. De valde gemensamt Guiseppe Conte som premiärminister samtidigt som Femstjärnererörelsens partiledare Luigi Di Maio och Legas Matteo Salvini blev vice regeringschefer.

I september samma år gav sedan även tidigare så kritiska Lega fullt stöd till en italiensk OS-ansökan.

– Vi ska göra allt vi kan för att få det till Italien, sa Matteo Salvini.

Den 5 april i år skrev premiärminister Guiseppe Conte så under över den statliga garantin på 4,3 miljarder kronor till organiseringen av säkerheten, antidopningsarbetet och visumen kring spelen. En förutsättning för landets kandidatur som på fredagen officiellt lämnas över till IOK.

Men varför denna plötsliga politiska svängning? Vad är skälet till att ett populistiskt parti som förespråkar direktdemokrati och blivit populärt genom sin kritik mot korruption samt ett högerextremt parti som blivit vida kritiserat för sin hårda ton mot flyktingar helt plötsligt så gärna vill att Italien ska arrangera OS?

– Jag tror det handlar om ekonomiska skäl snarare än en politisk agenda. Ekonomin går så dåligt i Italien att jag tror att det handlar om det mer än att Lega eller Femstjärnerörelsen vill vinna politisk makt på europeisk nivå, säger Anders Bergman, författare som skrivit flera böcker om italiensk högerextremism.

”Vill berika Norditalien”

Bergman tror att Lega är det av de två koalitionspartierna som driver OS-frågan hårdast. Detta då spelen skulle gynna just de regioner där Lega har sina starkaste väljarfästen.

– Milano har, även fast det är en börsstad, drabbats hårt av finanskrisen med nedskärningar inom den offentliga sektorn. OS skulle betyda enormt mycket för dem och Lega har sina kärnväljare i Norditalien. De vill berika sina väljare där, samtidigt som Femstjärnerörelsen är mer intresserad av att Italiens ekonomi kommer igång., säger Bergman och fortsätter:

– Sedan tror jag att de tror att de själva är bättre på att kontrollera en OS-ansökan än de är i Rom. De menar på att Rom är så korrupt och hela Legas existens har gått ut på att kritisera Rom och etablissemanget i Rom. Nu har de blivit en del av det själva men de är fortfarande rotade i småföretagsamheten där det handlar om att betala skatt, göra rätt för sig och vara emot korruption.

I Italiens ansökan planeras att invignings- och avslutningsceremonin hålls i Milano tillsammans med ishockey och skridsko. De alpina tävlingarna förläggs till Cortina samtidigt som skidskyttet avgörs i Anterselva. Andra snösporter förläggs till Bormio och backhoppningen till Predazzo.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln