Moa Hjelmer efter Nikes besked: Fantastiskt

Sportjätten ändrar policy för gravida

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Idrottskvinnor kommer inte längre straffas ekonomiskt för att de föder barn.

Så kommenteras beskedet att Nike ändrar sin gravidpolicy.

– Det som händer är fantastiskt och kommer på sikt leda till att fler elitidrottare vågar skaffa barn, säger Moa Hjelmer.

Sprintern Allyson Felix har vunnit sex OS-guld, men jublar nu av andra anledningar än att hon varit först i mål.

På sina sociala kanaler publicerar amerikanskan ett brev från sportföretaget Nike.

”Om en idrottare blir gravid kan Nike inte göra några prestationsbaserade minskningar under en period av 18 månader, med start åtta månader före det beräknade födelsedatumet” står att läsa.

Hjelmer för samma kamp

När världsstjärnan blev gravid tappade hon 70 procent av sin ersättning från Nike och blev varse om en stor och systematisk orättvisa. Sedan dess har hon kämpat för att nå den förändring som nu är ett faktum.

– Det här betyder att kvinnliga idrottare inte längre straffas ekonomiskt om de föder barn, skriver Felix på instagram.

Allyson Felix.
Foto: Charlie Neibergall / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Allyson Felix.

I Sverige har Moa Hjelmer fört ett liknande kamp. Tvåbarnsmamman tävlar i helgen i Finnkampen och gjorde i lördags sin bästa tid på sex år på 400 meter (53,10). Hon har haft viss kontakt med Allyson Felix och ser sportjättens ställningstagande som ett tecken på en större landvinning.

– Det är jättebra. När ett så stort varumärke går i spetsen för förändring så kanske fler sportmärken följer efter, säger den svenska löparen.

Vad tycker du om Felix opinionsarbete?

– Det är fantastiskt att det har gett resultat ganska omgående. Om inte ens en så framstående atlet som Allyson Felix kunde skaffa barn och fortsätta vara ansikte utåt för Nike på schysta villkor, då förstår man hur svårt det är för oss andra.

Effekten: fler skaffar barn

Hur har villkoren varit för gravida friidrottare?

– Det är en gråzon. Man är på nåder hos sina sponsorer och saknar rättigheter. Kontrakt är prestationsbaserade och då tolkar sponsorer det som att du inte presterar under graviditeten. De har på sätt och vis rätt men det blir orättvist ändå.

– Därför är det här väldigt skönt. Jag har många kollegor, både svenska och från andra nationer, som gärna skaffar familj men av ekonomiska skäl inte kan det. Det är helt enkelt omöjligt.

Bara ett fåtal idrottare berörs direkt av Nikes ändring. Men Moa Hjelmer tror att effekten, om fler företag hakar på, blir att elitidrottare i högre grad kan skaffa barn och sedan återvända till arenorna.

– Man behöver inte vara slut. Man är inte gammal när man är 30 år. Det stärker bilden av elitidrott som ett yrke. Jag vill tänka att jag är med och förändrar bilden, även om det hjälper att stora stjärnor också för kampen.

Publicerad: