Sverige jublar över extremvärmen: ”Tycker det är en fördel”

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-22

OBERSTDORF. Solen skiner och extrem vårvärme väntar under skid-VM i Oberstdorf.

Då jublar Sverige.

– Vi känner oss trygga för vi har tagit guldmedaljer i liknande fören, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback.

Under måndagen tränade de svenska åkarna i solskenet i Oberstdorf.

Det har för årstiden varit väldigt varmt i VM-området och så kommer det att förbli de kommande dagarna. På onsdag väntar 17 plusgrader och när sprinten ska avgöras på torsdag ligger temperaturen på 14 plusgrader. Där solen kommer till väl stiger temperaturen väsentligt.

– Det är nästan 40 graders skillnad mot hur vi har haft det. Det är extremt, sa Maja Dahlqvist inför ankomsten.

Galet för ett skidmästerskap?

Galet bra, tycker det svenska vallateamet.

– Jag tycker att det är bra, jag tycker att det är en fördel och jag vet att hela vallateamet tänker så. Det är nästan så vi skriker, "YES", berättar Sveriges vallachef Petter Myhlback.

Då har de gått bort sig

Varför, undrar ni och minns en del svenska vallabommar i så väl Oberstdorf och i klisterfören generellt.

Vi låter Petter Myhlback bena ut orsaken till glädjen.

– Historiskt sett brukar svenska laget ha bra skidor när det är åt det blöta hållet. Det är ett väldigt rent klisterföre nu. De gånger vi har gått bort oss är just i problemföre kring noll grader. När vi haft bortvallningar är det ofta när det varit gränslandet mellan minus och plus, säger han och fortsätter:

– Oberstdorf är känt för att ha ett varierande väder. Nu ser det ut att bli stabilt, men varmt. Det välkomnar vi ur ett vallaperspektiv.

– Det finns många svenska medaljer som tagits i sådana här fören. I Sotji (2014) var det varmt, i Seefeld (2019) var det varmt och när Johan Olsson vann i Val di Fiemme (2013) var det varmt. Jag vill inte gå in på vad det är som vi gör som är bra, men vi har metoder, produkter och material som fungerar bra. Vi har bra självförtroende där.

– Den torra alpsnön som vi haft svårare i historiskt sett, när det är minus 15-20, där har vi ganska dåligt självförtroende. Vi kommer med högre svansföring nu, påpekar Myhlback.

Förstärkning från skidskyttelandslaget

I flera mästerskap har sliparen Lorentz Söderhielm varit en nyckelperson i teamet och han är på plats i Oberstdorf. Längdlandslagets vallateam förstärks även av Johan Wåhlström från skidskyttelandslaget under VM.

Trots de varma dagarna ser det ut att bli nollgradigt och någon minusgrad om nätterna. Det innebär att snön på arenan kan hålla samman bättre. Det kommer sannolikt bli aktuellt med saltning för att bromsa förloppet av försämrade villkor.

– Jag hoppas att man med salt kan hålla ihop underlaget bra. Mjukt och jobbigt kan det bli, men det är så för alla. Vi har haft ganska mjuka och tunga förhållanden här i Sverige före jul så man får hoppas att man kan tackla det, säger Maja Dahlqvist.

Är Sverige bättre än konkurrerande länder anser du i fören som de här?

– Det är väl så... Anledningen till att jag säger att vi känner oss trygga med detta är att vi tagit guldmedaljer i de här förena och då är man bättre än de andra, menar Myhlback.

Just det utspelet får dock inte stå oemotsagt.

När Sportbladet möter den norska tränaren Ole Morten Iversen på VM-stadion under söndagen har han provat spåren.

– Det blir speciella förhållanden. Vi är starkast när det kommer till vallning och struktur på de här underlagen, Sverige kanske en god tvåa.., kontrar han.

Följ ämnen i artikeln