Rysare i svenska cupfinalen – Pixbo mästare

Publicerad 2023-02-22

Under onsdagen spelades svenska cupfinalen i innebandy för damer mellan tabellettan Thorengruppen mot tvåan Pixbo.

Och det blev en riktig rysare, där Pixbo tog ledningen gång efter gång, men där Thorengruppen kvitterade flera gånger.

Till slut blev det Pixbo som gick vinnande ur kampen med 7–6 och kan för första gången titulera sig som svenska cupmästare.

Thorengruppen har inte förlorat en enda match hittills den här säsongen och leder därmed SSL, tätt skuggade av tvåan Pixbo.

Under onsdagen väntade ett gigantmöte lagen emellan när den andra upplagan av svenska cupen någonsin skulle avgöras. Thorengruppen, som är regerande cupmästare, skulle försöka försvara sin titel från förra säsongen i Pixbos hemmaarena, ett fullsatt Wallenstam Arena.

Och matchen fick en riktig rivstart. Bara efter tre minuter hade Pixbo skaffat sig en 2-0-ledning, men bara tio minuter senare var den ledningen borta och Thorengruppen hade kvitterat. Pixbo skulle dock återta ledningen bara sekunder innan första periodpaus och gick till första pausen i ledning med 3-2 efter mål av Therese Berggren.

Thorengruppen kvitterade flera gånger

Matchen skulle fortsätta vara svängig i den andra perioden där Pixbo tog ledningen både en och två gånger, men Thorengruppen fortsatte ha svar på det mesta och lyckades kvittera båda gångerna och inför den tredje perioden var ställningen 4-4.

Väl där skulle Pixbo göra ytterligare ett ryck, men denna gången utan att Thorengruppen lyckades svara. Ellen Lundin satte dit 5–4 drygt åtta minuter in i den tredje perioden. Pixbo skulle gå ifrån till hela 7–4 innan Thorengruppen fick in både en och två reduceringar, men uppförsbacken var till slut för brant.

Pixbo vann med 7–6 och kan därmed titulera sig som svenska cupmästare för första gången någonsin.

”Förtjänar det så jävla mycket”

Efter matchen var det en mycket glad Emma Stenberg som gästade Sportbladets studio.

– Det har varit en sådan morot för oss att få slå dem i en final och vi förtjänar det så jävla mycket. Alla är med och bidrar på olika sätt och det känns verkligen fantastiskt. Jag är så jävla stolt över laget.

Och på hemmaplan inför den här publiken, knökfullt i arenan. Hur känns det?

– Det är så himla roligt att det är så många som har tagit sig hit en onsdagskväll. Det känns helt fantastiskt att få det här stödet på hemmaplan. Det är en dag man verkligen kommer komma ihåg.

Svenska cupen, final: FBC Kalmarsund-IBF Falun