Beter sig som spöken i Norge

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Just nu är Kristoffer Jakobsen på Lörenskog Vinterpark utanför Oslo.
Foto: Lörenskog Vinterpark och Pontus Orre
Just nu är Kristoffer Jakobsen på Lörenskog Vinterpark utanför Oslo.

De är välkomna in i landet.

Men får inte hälsa på eller vara i närheten av norrmän.

– Det är väldigt speciellt, säger alpinåkaren Kristoffer Jakobsen.

En del av det alpina landslaget befinner sig i Oslo på träningsläger, och kunde börja direkt, utan karantän. Trots kravet Norge ställer på svenskar från vissa län.

– Vi har haft en dialog med Norges Folkhälsomyndighet och tillsammans kommit fram till en lösning och det känns bra, säger herrchefen Fredrik Kingstad.

Det är möjligt för de svenska alpinåkarna att träna i nybyggda Lörenskog Vinterpark, världens största vintersportanläggning under tak, eftersom de agerar som om de inte finns. Landslagets Kristoffer Jakobsen berättar om de udda omständigheterna.

– Det är ju väldigt speciellt. Vi rör oss bara mellan huset och träningsanläggningen. Vi har ju inte varit ute någonting, eller vi har varit ute på gården vid huset som vi bor i. Och vi var tvungna att köpa all mat innan vi åkte hit eftersom vi inte får handla här, säger Kristoffer Jakobsen till Sporbladet.

”Ser inte att vi är svenskar”

Han och resten av träningsgruppen – William Hansson, Tobias Hedström, Gustav Lundbäck, Tobias Windingstad, Lukas Karlberg – har varit i Norge i några dagar, och ska vara där i några dagar till, totalt tio. På kvällarna tränar de för sig själva vid huset, men på förmiddagarna måste de vara varsamma om sin omgivning. Eftersom de då tränar bland norrmän som svenska åkarna måste hålla avstånd till.

– De tänker ju inte på det, och man ser inte rakt på oss att vi är svenskar. Vi åker runt dem lite i en egen slalombana.

Behöver ni krypa längs väggarna?

– Så illa är det inte. Vi har ett eget omklädningsrum och är lite avskilda. Trots att jag är halvnorsk.

Och ändå måste du vara i ett slags specialkarantän.

– Haha, ja.

Hur går det annars i backen?

– Bra, det är kul att komma igång med säsongen och få lite sparrning.

Alpina världscupsäsongen börjar i mitten av oktober i Sölden, då ska inte Jakobsen åka. Utan han gör säsongspremiär i Lech i november, där ska han köra parallellslalom, både i lag och individuellt.

Publicerad:

LÄS VIDARE