OS i Japan "väldigt orealistiskt" utan vaccin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kommer Tokyo vara redo att arrangera OS och Paralympics nästa år? Det är frågan.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Kommer Tokyo vara redo att arrangera OS och Paralympics nästa år? Det är frågan.

Planerna på att arrangera OS i Tokyo nästa år är "väldigt orealistiska".

Det vidhåller forskaren Devi Sridhar på Edinburghs universitet – så vida inte ett vaccin mot coronaviruset tagits fram till nästa sommar.

– Det skulle vara en "game changer", säger hon till BBC.

Devi Sridhar är professor på universitetet i den skotska huvudstaden Edinburgh, med global hälsa som expertområde.

I en intervju med brittiska BBC slår hon fast att om det ska gå att arrangera OS och Paralympics i den japanska huvudstaden nästa år hänger det helt och hållet på om ett vaccin har tagits fram mot coronaviruset vid det laget.

– Vi hör från forskare att det kan vara möjligt. Jag hade trott att det skulle ta 1-1,5 år men nu hör vi att det (vaccinet) potentiellt kan komma snarare än så, säger hon.

De olympiska och paralympiska spelen flyttades fram ett år på grund av den pågående pandemin och planen är att de ska inledas den 23 juli respektive 24 augusti sommaren 2021.

– Om vi får ett vaccin det kommande året så tror jag faktiskt att det är realistiskt. Vaccinet kommer vara "game changern". Ett effektivt och prisvärt vaccin.

Devi Sridhar påtalar dock:

– Om vi inte får till ett vetenskapligt genombrott så tror jag att det är väldigt orealistiskt.

Så sent som på torsdagen medgav John Coates, ordförande i Internationella olympiska kommitténs koordinationskommission, på en presskonferens att coronaviruset kan få konsekvenser även för den nya OS-planeringen.

– Det kan bli problem knutet till stora folkmassor och testning av utövare, och vi måste följa råden från Världshälsoorganisationen (WHO), sade Coates.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN