”Tidernas skräll”: Skutskär vinner SM-guld i bandy

Publicerad 2018-03-17

Skutskär är svenska mästare i bandy för första gången på damsidan.

Nykomlingen som slutade fyra i tabellen vann en rafflande final mot AIK med 3–2.

– Det här är magiskt, säger spelande tränaren Johanna Pettersson till TT.

Inför årets säsong av damernas elitserie i bandy var det få, om ens någon, som hade Skutskärs IF som svenska mästare.

Men efter efter att ha fällt Västerås i semifinal och mesta mästarna AIK i final, tar man för första gången SM-guld på damsidan.

– Det var ett krig mellan två lag som ville otroligt mycket. Vi trodde på det vi skulle göra, var disciplinerade, vågade och ville jävligt mycket, säger lagkaptenen Malin Andersson till TT.

AIK dominans

Finalen, som spelades inför en rekordpublik på 5 198 åskådare, kunde annars ha slutat hur som helst. AIK öppnande den första halvleken i ett rasande tempo och tryckte tillbaka Skutskär rejält. Men efter ett felpass på mittplan kontrade de vitgrönas Linnea Gunnarsson och gjorde på egenhand 1–0 till Skutskär.

Tio minuter senare kom repliken när Karina Lipanova dundrade in 1–1 från distans. AIK var också spelförande över stora delar av de första 45 minuterna, men Skutskär visade bra fart i sina omställningar.

Rysk hjältinna

Även den andra halvan inleddes med ett tidigt mål. Skutskärs Galina Mikhajlova gjordes ner i straffområdet och Olga Rodionova gjorde inga misstag från nio meter utan smällde in straffen till 2–1.

Men AIK svarade återigen snabbt. Efter en oturlig studs gjorde Alina Zinkevitch självmål och det var ännu en gång utjämnat.

Efter 2–2-målet var matchen helt jämn och båda lagen bytte halvchanser med varandra. Och som i så många tidigare bandymatcher blev det en hörna som avgjorde.

I den 83 minuten blev den ryska storstjärnan Olga Rodionova tvåmålskytt och prickade in 3–2 igenom AIK:s defensiva mur.

”Nyp mig i armen”

De svartgula tryckte på efter målet för ytterligare en kvittering, men den här gången höll Skutskärsmålvakten Ebba Fridlund tätt. Därmed är nykomlingen, sensationsartat, svenska mästare för första gången.

Johanna Pettersson var minst sagt nöjd med sitt lag, och speciellt matchvinnaren Olga Rodionova, efter matchen.

– Hon kom till Skutskär för att hon ville ha en guldhjälm, det var det hon sade. Och så kliver hon in och gör två mål. Plocka hem hjälmen, varsågod, Olga, säger Pettersson.

AIK:s Linnea Larsson var givetvis besviken efter slutsignalen.

– Det är surt det är det, jäkligt jobbigt. Jag hade gärna haft ombytta roller, säger hon.