Johaugs fina ord om Kalla: ”En tjej med ett stort hjärta”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

KVITFJELL. Charlotte Kalla har varit ett fint stöd för Therese Johaug under höstens svåra period.

Den norska skidstjärnan är tacksam för de meddelanden hon fått från sin svenska vän och från det svenska laget.

– Hon är en tjej med ett stort hjärta och omsorg för andra och det sätter jag ett högt värde på, säger Therese Johaug.

Therese Johaug är tillbaka på läger med norska landslaget igen efter den svåra tiden som varit.

Det var för drygt tre veckor sedan som norska laget för anda gången på kort tid drabbades av sorg. I somras dog den före detta lagkamraten Vibeke Skofterud i en vattenskoterolycka och nyligen omkom Ida Eide, före detta längdåkare och nära vän till Therese Johaug. Ida Eide kollapsade under ett motionslopp och hennes liv gick inte att rädda.

Therese Johaug avbröt lägret i Italien, där laget fick ta emot det tragiska beskedet, och har varit hemma i Norge sedan händelsen.

De norska åkarna berättar, när Sportbladet träffar dem, om de starka band som finns inom laget och hur de tagit hand om varandra under den svåra tiden.

– Man får visa omtanke, säger Maiken Caspersen Falla.

Therese Johaug, som för första gången nu själv berättar om känslorna efter vännens död, har också fått ett starkt stöd från svenskt håll.

Charlotte Kalla berättade förra veckan om att hon stöttat sin norska vän.

– Vi har haft sms-kontakt, sa Charlotte Kalla.

Känner du att du också kan finnas där som ett stöd?

– Ja, det är viktigt. Definitivt.

Hälsade på i lyxhuset

Therese Johaug säger till Sportbladet att hon är tacksam för det stöd som Charlotte Kalla, hennes kanske värsta rival men också en nära vän, visar.

– Jag sätter ett otroligt högt pris på den omtanken och det stöd jag får från Charlotte och några av de andra svenska åkarna också, säger Therese Johaug.

– De känner för oss och de bli också präglade av det som hänt när det är inom längdfamiljen. Hon (Charlotte) är en tjej med ett stort hjärta och omsorg för andra och det sätter jag ett stort värde på, säger Therese Johaug.

De båda skidåkarna möttes för första gången efter norskans avstängning i ett rullskidlopp i sommar. Therese Johaug vann backloppet Lysebotn opp överlägset, det är en utmaning som passar henne förträffligt, men hon hann också umgås med Charlotte Kalla vid sidan av tävlingen.

– Hon kom en tur före tävlingen i Lysbotn och fick en natt före och en natt efter innan hon skulle resa på samling. Så vi fick en träningstur tillsammans.

Så hon fick komma till ditt hus i Oslo?

– Hon fick hälsa på i huset, det var väldigt trevligt.

Vad kan hennes stöd ge dig?

– Det är både energi och medmänsklighet att hon finns där för mig och stöttar. Om det är något som jag vill prata om kan jag bara ringa och det är väldigt gott ut när det är en tung tid.

1 av 2
Publicerad:

LÄS VIDARE