Sportbladets Erik Karlsson vann EM-silver

Ny framgång för världens starkaste sportreporter

Publicerad:

SPORTBLADET

Sportbladets reporter Erik Karlsson vann EM-silver i styrkelyft.

Det är mer än han själv hade vågat hoppas för två veckor sedan.

– Att ligga på golvet i badrummet är ingen bra uppladdning, säger han.

En novemberdag kom inte Erik Karlsson in på redaktionen. Sportreportern med ett särskilt gott öga till friidrott var magsjuk.

Vi andra reflekterade inte nämnvärt över saken, sån skit drabbar småbarnsföräldrar på vintern, men i Eriks hjärna brann det. Det var ju bara veckor till EM!

Putsade sitt Europarekord

Karlsson är en av Europas bästa styrkelyftare i 83-kilosklassen. Vore han en aning bättre i bänkpress, där han tar runt 150 kilo, vore han i absolut världsklass. Men nu tappade han en av de viktigare träningsveckorna.

Han tog sig ändå till Europamästerskapet i Litauen och radade upp finfina resultat: 295,5 i knäböj (en putsning med ett halvkilo av det egna Europarekordet), 150 i bänkpress och 317,5 i marklyft. Sammantaget gav det silvermedaljen, tio kilo från segrande britten Owen Hubbard.

– Det har varit stökveckor innan, så det här var så bra det kunde bli. Jag tänker inte klaga, säger han.

Tappade rekord till norrman

Hur mådde du för två och en halv vecka sedan?

– Alla som varit magsjuka vet att det är dåligt när det kommer ur två ändar. Jag både spydde och sket i 36 timmar och problemet med det är att man tappar i vikt. Man ska ha en viss viktnedgång de två sista veckorna, nu tog jag allt och ännu mer på drygt ett dygn.

Du tappade ditt världsrekord i marklyft till en norrman (330,5). Såhär i Kläbotider, kunde det åtminstone inte ha varit en dansk?

– Ja, man kunde önskat det. Men jag har vetat att han är god för rekordet. Herregud Norge, ni kan få den, ni är ändå inte så bra på styrkelyft som vi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN