Svenske supertalangen siktar mot F1 – online

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Dino Beganovic.
Foto: Motorsport publication
Dino Beganovic.

Ferrari har stängt sin fabrik i Maranello – men 16-årige Dino Beganovic vägrar att ge upp sin dröm.

Nu lever sitt liv han online för att nå F1.

Våren 2020 skulle Dino Beganovic ha tillbringat i Italien, på Ferraris fabrik i Maranello. Han är den förste svensken som fått plats i Ferrari Driver Academy som utbildar förare till det klassiska F1-teamet och han ingår i samma grupp som bland annat tillsammans med Michael Schumachers son Mick och Robert Shwartzman som vann Formel 3 förra året.

Men redan innan säsongen startade tvingades han lämna Italien och återvända till Linköping.

– Det var en söndag, jag satt vid frukosten och skulle åka till fabriken när de ringde och sa att vi befann oss i en röd zon, att de hade stängt fabriken på grund av corona och att jag var tvungen att flyga hem direkt, berättar Dino Beganovic för Sportbladet.

– Jag fick panik, men åkte till flygplatsen direkt och stannade där till dess att jag kunde ta ett flyg hem.

Tävlar online

Därefter har han befunnit sig hemma i Östergötland, där han läst för den svenska skolan under dagtid för att sedan utbildas av Ferrari på distans varje dag och därefter tävla i E-sport under kvällen.

Kort sagt. Så länge racingen har paus lever han sitt liv online.

– Efter skolan jobbar jag med Ferrari, minst en timme om dagen. Det handlar om fysträning, om mental träning och sedan har vi även lektioner i italienska och vi lär oss även tekniska detaljer kring bilen. Eftersom fabriken är stängd och folk inte får gå ut sitter lärarna i sina hem i Italien och undervisar via videosamtal, berättar han.

Motståndare från hela världen

Därefter tar racingträningen vid och även den sker online. Där sitter han minst fem timmar varje kväll och tävlar i ett mästerskap för förare i Formel 4, de tävlar mot varandra online - men sitter i sina hem i exempelvis Ryssland, USA, Sverige och Tyskland.

– Jag tävlar mot mina konkurrenter, det är förare från hela världen och jag tar det oerhört seriöst. Det är inte som riktig racing, men man får känslan för det och det viktiga är att man får körträning, säger Dino Beganovic.

– Det är en fantastisk känsla att få vara en del av Ferrari och jag längtar efter att säsongen ska starta på riktigt, men det går inte. Just nu är detta det enda alternativet som finns för att jag ska kunna arbeta vidare mot min dröm.


HÄR kan du följa Dino Beganovics race online!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN