Tränaren om Frida Karlssons rekord: ”Ett perfekt lopp”

Slog Ebba Anderssons rekord

Av: Anton Johansson

Publicerad:

Frida Karlsson, 20, är i superform och slog Ebba Anderssons, 22, rekord uppför den branta Hallstabacken.

Det imponerar på tränaren Per Nilsson.

– Det var inte bara med en sekund utan det var bättre än så, säger han.

Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Nu är rekordet mitt.”

I tisdags kunde längdskidåkaren Frida Karlsson stoltsera med att ha satt nytt rekord uppför den 1800 meter höga Hallstabacken i Sollefteå.

Den branta backen har varit ett test för utövare från olika idrotter i 40 års tid och tidigare hade landslagskollegan Ebba Andersson rekordet på 8 minuter och 56 sekunder.

”Fort var det i alla fall”

Frida Karlssons rekordtid är inte officiell, men hon slog det med marginal, enligt hennes personliga tränare Per Nilsson som agerade tidtagare.

– Lite förvånad blev jag för det var mer än en putsning. Det var inte bara med en sekund utan det var bättre än så, säger Nilsson.

Mer än en putsning... var det med över en halv minut?

– Nej nej, en halv minut är det inte. Bästa tiden för en kille är 7,50 och jag tror Johan Olsson har varit runt åtta minuter. Men det är skit samma, fort var det i alla fall, säger han.

Hur reagerade du när du klockade in henne?

– Jag startade därnere och sen tog jag bilen upp, annars är man chanslös. Det finns en punkt vid hotellet när det är drygt två minuter kvar och då kollade jag på klockan och tänkte att det här går fort. Sen är det en bit kvar och man kan krokna och bli stum, men hon hade tryck hela vägen, säger Nilsson.

Han fortsätter:

– Det var ett perfekt lopp på så sätt att hon öppnade hårt men kontrollerat. Sen hade hon tryck hela vägen. Supergenomfört både tekniskt och taktiskt.

”Kul någon gång”

Karlssons rekordtid gav eko i Norge och TV2:s längdexpert Petter Soleng Skinstad tror att Frida Karlsson har inspirerats av Therese Johaug, som häromveckan slog nytt världsårsbästa i 10 000 meter löpning på en friidrottsgala i Oslo.

Per Nilsson säger att Karlsson älskar att springa, och att hon alltid har varit bra på det. Men det är att bli bättre på längdskidor som är fokus. Om en tävling i löpning däremot passar in i schemat är det inget som utesluts.

– Det är få lopp som anordnas nu. Tidigare har hon ju deltagit i lokala lopp och det är ju kul att någon gång att sätta på nummerlappen på sommaren. Vi får se om det passar och något dyker upp, men det är inte huvudmålet, säger han.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Publicerad:

LÄS VIDARE