Sjöström opererad: ”Kommer göra mycket ont första dagarna”

Publicerad 2021-02-08

Sarah Sjöström, 27, har genomgått en lyckad operation under måndagen.

Nu blir det en kamp mot klockan för att hinna bli fullt frisk till OS i Tokyo som invigs om 165 dagar.

– Min tolkning här är att efter tre månader ska hon kunna belasta maximalt, säger landslagsläkaren René Tour.

Sarah Sjöström halkade på en isfläck i lördags på väg till Reimersholme söder om Stockholm. Där kördes hon med ambulans till akuten och ganska snabbt stod det klart att hon ådragit sig en armbågsfraktur.

Under måndagen opererades 27-åringen på Sankt Görans Sjukhus.

– Det som hänt i dag är att Sarah blivit opererad i sin armbåge och enligt rapporterna har allt gått väldigt bra. När man gör en sådan här operation kan man välja med att vara vaken eller att söva patienten. I det här fallet har man valt att hon ska sova med full narkos. Röntgen efteråt är bra och alla är nöjda med hur knölen sitter på plats. Den sitter där den ska, säger landslagsläkare René Tour.

Stannar över natten

Sjöström ska stanna på sjukhuset över natten och var vid gott mod efter operationen.

Tour vill inte gå in på hur lång tid själva operationen tog, men de har bland annat satt in en metallplatta och skruvar för att stärka upp.

– Som jag förstått det så har man satt in skruvar och metall. Jag har inte sett bilder och är inte ortoped. Detaljer om operationen kan jag inte gå in på. Men det är väl fixerat och stabilt, säger han och fortsätter.

– Så fort hon lämnar sjukhuset går hon in i fas två. Sen ska hon komma igång som vanligt med armen. Hon är inte gipsad på något sätt och har full rörlighet i armen. Det kommer säkerligen göra mycket ont första dagarna. Hon får röra och ska röra armen. Hon ska tillbaka till sjukhuset om tre veckor och plocka bort stygnen. Då kollar man så allt ser bra ut.

När är hon fullt återställd?

– Min tolkning här är att efter tre månader ska hon kunna belasta maximalt på muskeln som fäster på knölen. Själva rehabiliteringen börjar i princip när Sarah inte tycker hon har ont längre. Själva maximala belastningen på armen, den börjar om tre månader.

Hoppas på OS

När kommer hon kunna börja med simningen igen?

– I bästa fall om såret är läkt och stygnen borta ska hon kunna gå i vattnet om tre veckor och kicka och köra bålträning.

Sjöström tog tre medaljer på OS i Rio 2016, ett guld, ett silver och ett brons, och är på förhand ett av Sveriges främsta medaljhopp på OS i Tokyo som invigs den 23 juli i sommar. Frågan är om hon är redo tills dess?

– Frågan är naturligtvis oerhört svår att svara på i nuläget. Det är inte en optimal timning i nuläget. Armbågen påverkar armen, en av de viktigaste delarna i hennes arbete, men armbågsknölen är på plats och stabilt fixerad. Nu gäller det att rehabiliteringen sker lyckosamt. Vi är väldigt förhoppningsfulla och det är förstås målet att hon ska komma tillbaka på den nivå hon är förtjänt av.

Är det en rimlig att tro att hon ska vara i full form fram till OS?

– Jag och alla runt Sarah i teamet måste ha den målsättningen. Det sa jag i går också att är det någon som kan fixa det, men den skallen som hon har, så är det Sarah. Det gäller att få tillbaka maximala muskelstyrkan. Vi är förhoppningsfulla, alla runt Sarah.

Har hon råd med några bakslag i sin rehab?

– Planen är att stygnen ska bort och Sarah ska i vattnet. Sen har du en sexveckors del och sen efter tre månader fullt ös. Det är ingen mening att tänka några bakslag. Nu tänker vi positivt och att allt ska gå bra.

Rene Tour säger också att det är viktigt att Sjöström följer planen som är uppsatt och inte förivrar sig i sin jakt på att bli återställd.

– Problemet med Sarah blir att hålla igen henne så hon inte skyndar på rehabiliteringen. Det blir en utmaning att hålla henne i tyglarna.

Följ ämnen i artikeln