Anna Haag: Det är helt fruktansvärt

Av: PeO Larsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge är i sorg efter förra skidåkaren Ida Eides död.

Nu kommer kondoleanser även från svenskt håll.

– Det är helt fruktansvärt det som hänt och jag saknar ord, hälsar den förre landslagsåkaren Anna Haag i ett meddelande till Sportbladet.

Ida Eide – före detta elitåkare och syster till landslagets Mari Eide – avled på lördagen efter ett motionslopp och blev bara 30 år gammal.

Den norska skidlöparens hastiga bortgång har försatt Norges landslag i djup chock och nära vännen Therese Johaug, 30, valde att ställa in dagens planerade presskonferens i Livingo.

”Helt fruktansvärt”

Hennes kollegor fick istället möta media i Italien.

– Vi får stötta varandra så gott vi kan i den här situationen, sa Ingvild Flugstad Östberg med tårarna i halsen.

Även de svenska åkarna är djupt skakade efter dödsbeskedet. Anna Haag, som slutade i landslaget efter den gångna säsongen:

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

– Det är helt fruktansvärt det som hänt och jag saknar ord. Jag tänker främst på Idas familj, men också väldigt mycket på Therese som stod Ida väldigt nära, skriver Anna Haag, 32, i ett meddelande till Sportbladet.

”Mina tankar är hos dom alla”

Hon berättar vidare:

– Jag tog en kaffe tillsammans med dem för några år sedan och jag förstod då hur viktig Ida var för henne. Jag hoppas att familjen får lugn och ro och att laget tillsammans kan stötta varandra. Två såna här tragiska bortgångar på kort tid får inte ske. Mina tankar är hos dom alla.

Även det svenska damlandslaget med Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter i spetsen har tagit del av den tragiska nyheten.

Laget är på läger i Torsby och damtränaren Magnus Ingesson informerade åkarna om händelsen och laget fick möjlighet att tala om det svåra beskedet i samband med en gemensam fika på eftermiddagen.

Åkarna går nu via Svenska skidförbundet ut i ett gemensamt uttalande:

”Vi kände inte Ida Eide så väl men skidvärlden är liten och flera av oss känner systern Mari. Det är alltid tragiskt med sådana här händelser och man blir självklart berörd. Vi tänker på hennes familj och vänner.” skriver laget i ett gemensamt uttalande.

I slutet av juli avled förre skidstjärnan Vibeke Skofterud i en vattenskoterolycka

Publicerad:

LÄS VIDARE