Därför är Lukas Nilsson unik

Slår Wislander, Lövgren och de andra

Av: Johan Flinck

Publicerad:

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Lukas Nilsson är unik i den svenska handbollshistorien.

22 år gammal gör han sitt femte mästerskap och sin tredje säsong i en europeisk superklubb.

– Jag hoppas att det bara är början, säger han.

Han gör sitt femte mästerskap i årets VM efter att hunnit med två EM, ett OS och ett VM tidigare.

Han gör sin tredje säsong i tyska Kiel och har redan förlängt sitt kontrakt med superklubben.

Det har många andra spelare också gjort.

Skillnaden mot alla andra i den svenska handbollshistorien är att Lukas Nilsson bara är 22 år, vilket han fyllde så sent som i november.

Carlén närmast

Vi kan jämföra med några av våra största spelare genom tiderna och var de befann sig i karriären när de var 22 år.

Lukas Nilsson
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Lukas Nilsson

Magnus Wislander spelade sitt första mästerskap när han var 22 år och det skulle dröja fyra år innan han lämnade RIK för Kiel (men det var förstås mycket svårare att bli utlandsproffs på den tiden).

Tomas Svensson, som stod i elitserien för Guif redan när han var 15 år, gjorde också sitt första mästerskap när han var 22 år (VM-guld direkt). Samma år blev han proffs i Spanien.

Stefan Lövgren, som aldrig spelade en u-landskamp, debuterade i Blågult när han var 22.

Kim Andersson var en supertalang som slog igenom tidigt. Men som 22-åring gjorde han sitt tredje mästerskap och lämnade samma år Sävehof för Kiel.

Oscar Carlén då? Han var också inne på sin tredje säsong i en tysk toppklubb (Flensburg) men gjorde ”bara” sitt fjärde mästerskap som 22-åring.

”Bara början”

Ingen är nära Lukas Nilssons cv som 22-åring. Till det kan vi lägga att han vann skytteligan i handbollsligan när han var 19. Vänsternian debuterade i ligan med Ystads IF som 15-åring och i sin första match från start, som 16-åring, gjorde han tolv mål.

– Jag är otroligt tacksam för att jag fått chansen så tidigt. Men jag är så klart inte nöjd utan vill fotsätta utvecklas och vara med på den här nivån. Jag hoppas att det bara är början, säger han.

Vad drömmer du om?

– Att vinna så många titlar som möjligt.

Vill stanna i Kiel länge

I höstas förlängde han sitt kontrakt med Kiel till 2021.

Nilsson, som gjort sin bästa höst sedan han kom till Kiel, tänker inte på andra storklubbar eller ligor utan vill bli kvar i Kiel länge, precis som bland annat Magnus Wislander, Stefan Lövgren och Marcus Ahlm före honom.

– Jag är i Kiel för att stanna. Vi trivs fantastiskt bra, tjejen och jag. När kontraktet går ut 2021 kommer jag att vilja förlänga med Kiel igen.

Men nu är det VM och på söndagskvällen väntar Argentina. Sverige körde över argentinarna i senaste VM men i premiären i fredags tog sydamerikanerna överraskande en poäng mot Ungern.

– Det är ett väldigt snabbt lag som spelar lite oförutsägbart. De fångar situationer som uppkommer och är inte blyga för att göra lite överraskande saker. Det ska bli en rolig match. Vi har ett litet övertag sedan vi slog dem stort i VM senast.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN