Åtta brasilianare dömda för "OS-terrorism"

Av: Pelle Strandman, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT/Reuters

Åtta brasilianare har dömts till mellan fem och femton års fängelse för att ha förberett en terrorattack under OS i Rio de Janeiro förra året.

Männen greps inför spelen och den löst sammansatta gruppen anses skyldig till rekrytering av terrorister och främjande av terrorism.

Enligt domaren Marcos Josegrei da Silva vid rätten i staden Curitiba "lovsjöng männen terroristattacker runt om i världen". De "publicerade videor med IS-avrättningar och gav instruktioner om hur man svär lojalitet mot gruppens ledare".
Männen ska ha diskuterat lämpliga mål i Brasilien: utlänningar under OS, homosexuella, shiamuslimer och judar.

De åtta gruppmedlemmarna fick mellan fem och 15 års fängelse och det längsta straffet gick till ledaren vid namn Leonid El Kadre som, enligt New York Daily News, i skrivande stund är inne på sin 36:e dag i hungerstrejk i det brasilianska häktet.

Kallades ”amatörer”

Tidningen skriver att det närmsta som gruppen kom ett attentat var ett försök att köpa en AK-47:a från en affär i grannlandet Paraguay.

Gruppen, som bland annat kommunicerade med varandra och planerade sina planer via appar som WhatsApp och Telegram, har kallats ”amatörer” av justitieministern Alexandre Moraes,

OS genomfördes den 5–21 augusti utan några större incidenter.

Publicerad: