Handboll

Richard Hanisch utreds efter positivt dopningstest

Av: 

Simon Norberg

Richard Hanisch.
Richard Hanisch.

SPORTBLADET

Richard Hanisch, 31, var med och spelade SM-final med sitt IFK Skövde.

Nu har han testats positivt för en otillåten substans och står under utredning för dopningsbrott.

– Troligtvis handlar det om att han fått i sig något via kosttillskott, säger sportchefen Ulf Nyström.

Han har spelat i flera klubbar i Handbollsligan och tidigare vunnit SM-guld med IFK Kristianstad.

Den här säsongen var han framme i SM-final med IFK Skövde men fick nöja sig med silvret efter att Sävehof blev för svåra.

Men efter en av semifinalmatcherna mot Kristianstad, en serie som Skövde vann med 3–0 i matcher, genomförde 31-åringen ett regelbundet slumpvist dopningstest.

När svaret på A–provet i dagarna landade in hos Skövde möttes de av ett positivt svar på A-provet, meddelar klubben på sin hemsida.

– Det är klart att vi blir lika förvånade och chockerade som honom. Nu är det som det är och vi har fått ett positivt A-prov och vi som klubb har nu begärt en analys av B-provet också får vi avvakta vad provet och Antidopning Sverige säger. Det är inte så mycket mer att göra i dagsläget. Vi som klubb tar naturligtvis avstånd från allt vad dopning och fusk heter. Det råder inget tvivel om det, säger sportchef Ulf Nyström till Sportbladet.

”Något långt namn...”

Hanisch har uppgett för klubben att han inte medvetet tagit den förbjudna substansen.

– Det här handlar troligtvis om att han fått i sig någon substans via kosttillskott eller motsvarande. I dagsläget får vi avvakta.

Kan du säga vad det är för substans?

– Nej... det är något långt namn. Men det tillhör inget av de vanligare historierna som man brukar tänka på när det gäller dopning. Jag har inte namnet framför mig nu, men det är ett långt jävla namn.

Det är inget känt?

– Nej, nej. Enligt vår läkare kan det bildas slaggprodukter i kroppen när man äter sådana här kosttillskott och då kan det ge en del falska positiva utslag. Vi får se hur det är med det.

Käkar han kosttillskott?

– Ja, vi misstänker det. Vad han stoppar i sig personligen hela tiden är svårt för mig att redovisa. Men vi misstänker det.

Hur reagerade han själv?

– Han är ledsen, besviken och naturligtvis chockad. Han tycker det är fantastiskt jobbigt.

Richard Hanisch vill inte uttala sig i ärendet i väntan på svaret från B-provet meddelar klubben. Skulle B-provet också vara positivt kan Hanisch riskera avstängning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

IFK Skövde Handboll